SZO objavila najveće izazove današnjih tinejdžera: Svaki sedmi ima mentalne probleme

Svetska zdravstvena organizacija je objavila najveće izazove i probleme sa kojima se suočavaju današnji tinejdžeri.

Shutterstock

Moderan način života donosi i brojne izazove, koji možda naročito teško padaju tinejdžerima. Svetska zdravstvena organizacija podnela je deteljan izveštaj o problemima sa kojima se suočavaju današnji tinejdžeri.

Prema tom izveštaju, svaki sedmi tinejdžer starosti od 10 do 19 godina je u 2021. godini imao mentalne probleme, koji čine oko 13 odsto svih bolesti. Ova studija istakla je da su usamljenost, anksioznost i depresija najčešći problemi tinejdžera, a česti su i droga, zloupotreba alkohola, emocionalni i mentalni poremećaji, koje je trećina tinejdžera iskusila pre 14. godine, a polovina pre 18.

Drugi problemi

Manjak gvožđa odnosno anemija još je jedan od problema sa kojim se suočavaju mnoga deca. Prema proceni SZO, između 60 i 70 miliona devojčica starih od 10 do 14 godina pati od anemija, a ta brojka ide na između 80 i 90 miliona kod devojčica od 15 do 19 godina, objavljeno je u stručnom časopisu Journal of adolescent health.

Još jedan od problema sa kojima se suočava veliki broj današnjih tinejdžera je gojaznost. Prema izveštajima je u 2020. čak 10 odsto dečaka i osam odsto devojčica tinejdžerskog uzrasta širom sveta bilo gojazno. Očekuje se da se te brojke udvostruče do 2035. godine. Gojaznost kod tinejdžera se povezuje i sa vremenom koje provode igrajući kompjuterske igre ili skrolujući po društvenim mrežama.

Na listi problema sa kojima se suočavaju tinejdžeri je nasilje, a svake godine milioni mladih budu žrtve različtih vidova nasilja. Takođe, usamljenost je još jedna stvar koja muči današnje tinejdžere, a posebno je izražen među devojčicama. Od 2012. do 2018. godine se udvostručio broj mladih koji prijavljuju usamljenost, a to se povezuje i sa aktivnim korišćenjem društvenih mreža, mada još uvek nije dokazana veza između to dvoje.

SZO kao jedan od velikih problema među adolescentima navodi i neznanje o reproduktivnom zdravlju, što može da dovede do ozbiljnih posledica po njihovo zdravlje, uključujući širenje HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

OVAKO VAM DECA ŠALJU SIGNAL DA IM TREBA POMOĆ Posebnim ponašanjem tinejdžeri skreću pažnju na sebe SPREČITE NAJGORI SCENARIO  Kurir televizija