DEČAK SE IGRAO U GRČKOJ NA PLAŽI, PA ZADOBIO OPEKOTINE: Mama u kofici pronašla krivca, pa upozorila

Jedna mama upozorila je roditelje nakon što je njen sin zadobio opekotine dok se igrao na plaži u Grčkoj.

Shutterstock

More ima raznih dobrih efekata na decu i odrasle, ali uvek treba biti oprezan pri boravku u vodi, ali i na plaži. Ipak, koliko god da smo oprezni, neke nezgode mogu da se dese, a dokaz za to je i situacija u kojoj se našao jedan dečak iz Srbije dok se igrao na plaži u Grčkoj.

Kako je objavila jedna mama na Fejsbuk stranici "Grčka info", njen sin se igrao u pesku na Prinosu na Tasosu, kada se desila nezgoda zbog koje dečak ima bolne opekotine na nozi.

"Pozdrav svima! Budite veoma oprezni sa mališanima. Naš dečak je uboden i veoma je bolno. Ovo se desilo dok se mali igrao peskom na obali i verovatno ga je ujela kada se sagnuo da uhvati iz kofe ovu stvar sa slike koju je doneo iz mora. Iako na Tasos dolazimo više od 15 godina, ovo je prvi put da doživljavamo ovako nešto", upozorila je mama, uz fotografiju na kojoj se vidi vlasulja – morska sasa.

UPOZORENJE - SLIKA MOŽE DA BUDE UZNEMIRUJUĆA!

Facebook/Screenshot/Facebook/Mirela Isabela Dragan 

Vlasulje mogu da budu različitih boja i veličina, a inače pripadaju istom rodu kao meduze i imaju slične žarne ćelije. Telom su najčešće pričvršćene za stenu ili pesak, a mogu se naći i u plićaku. Kraci koji se nalaze na njoj lebde u vodi i ispunjeni su otrovom.

Pri dodiru s vlasuljom oseti se ubod ili pečenje veoma slično onom koje prouzrokuju meduze. Nakon nekoliko minuta na koži se pojavljuju crvenoružičasti tragovi koji mogu biti vidljivi i bolni od 24 sata do nekoliko dana, piše na blogu grckainfo.com.

Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza.

Plikove treba isprati isključivo morskom vodom da bi se uklonile žarnice koje ostaju na koži, u slučaju većeg bola staviti ledenu oblogu, a u apoteci kupiti neku od krema za ovakve situacije - farmaceut će vam dati preporuku koju kremu je najbolje da uzmete.

Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom ili gaza sa alkoholnim sirćetom (sirće treba razblažiti sa vodom u odnosu 50:50).

Ako je zahvaćeno područje manje, treba staviti antihistaminik (kremu protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta).

Ukoliko je opečena površina veća od raširenog dlana ili simptomi ne prolaze, treba se obratiti lekaru.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

TRAVAR OTRKIO NAJEFIKASNIJE NAČINE AKO ZADOBIJEMO OPEKOTINE OD SUNCA! Ovo su biljke koje brzo mogu da vam olakšaju muke na moru  Kurir TV

(grckainfo.com/Yumama/Nataša Zlatković)