Jabuka nije samo ukusna i zdrava užina, već i dokazani kućni lek za probleme sa varenjem kao što je dijareja. Rendana jabuka je posebno delotvorna, jer ima niz pozitivnih efekata na creva. Ona je čak blagotovrna i kod zatvopra: na prvi pogled deluje neverovatno da ista namirnica, odnosno rendana jabuka, može pomoći kod dijareje i zatvora.
Kako napraviti rendanu jabuku za dijareju? Sve što vam je potrebno za pripremu rendane jabuke jeste jedna crvena jabuka (poželjno organska), kuhinjsko rende i ovsene pahuljice, dvopek ili kaša od žitarica. Jauku dobro operite i osušite, pa zrendajte sitno na rende (renda za parmezan) ili procedite u blenderu. Obavezno ostavite koru na jabuci. Ostavite da se prosuši oko 10-15 minuta. Za to vreme jabuka će pocneti, to je normalno i tako treba da bude. Ovaj proces stvara dodatni pektin od jabuke. Umešajte dvopek iI tada možete da je date detetu da jede. Rendanu jabuku možete čuvati u frižideru oko jedan dan, ili oko 6 sati kada ste u van kuće.
Koliko često vaše dete treba da jede rendanu jabuku kada ima dijareju zavisi od individualne tolerancije i potreba deteta. Preporučljivo je početi polako i posmatrati reakciju tela. Rendana jabuka se po pravilu može jesti nekoliko puta dnevno u malim porcijama kako bi se umirila creva i učvrstila stolica. Međutim, preporučljivo je individualno prilagoditi količinu i učestalost konzumiranja i, ako je potrebno, konsultovati lekara.
Rendana jabuka sa ovsenim pahuljicama delotovrna je za zatvor: jedan od načina da pripremite narendanu jabuku i poboljšate njen efekat je da je kombinujete sa ovsenim pahuljicama. Ovsena kaša sadrži i rastvorljiva vlakna koja mogu pozitivno uticati na creva. Jednostavno pomešajte rendanu jabuku sa delom ovsene kaše kao što je gore opisano. Rendanu jabuku je preporučljivo jesti oko 15 minuta nakon pripreme.
Efekat rendane jabuke je dobar uglavnom zbog sadržaja rastvorljivih vlakana, posebno pektina. Ovo vlakno može pomoći u učvršćivanju stolice, regulaciji pokreta creva i zdravlju creva. Pored toga, jabuka takođe sadrži važne vitamine, minerale i antioksidante koji mogu doprineti opštem zdravlju. Međutim, tačan efekat može varirati od osobe do osobe.
Rendana jabuka može pozitivno uticati na crevnu floru. Zahvaljujući svojim vlaknima i prirodnim enzimima, može podstaći rast zdravih crevnih bakterija i na taj način podržati ravnotežu crevne flore i boljem varenju. Rendana jabuka takođe ima prednost što se lakše vari i ne opterećuje dodatno oslabljenu probavu ako dete ima dijareju.Rendanjem jabuke razbija se struktura vlakana, što olakšava apsorpciju hranljivih materija i vlakana. To znači da telo može brže imati koristi od svojstava jabuke koja poboljšavaju zdravlje.
BONUS VIDEO
Izvor: Yumama