DA LI JE SIRUP PROTIV KAŠLJA BEZBEDAN ZA DECU MLAĐE OD 2.GODINE : Pedijatri su upozorili o čemu treba da vodite računa

U kom uzrastu je bezbedno koristiti sirup protiv kašlja.

Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je izdala upozorenje zbog četiri vrste sirupa protiv kašlja koja je proizvela indijska kompanija, nakon smrti čak 66 deteta u Gambiji.

" Laboratorijskom analizom uzroka sva četiri proizvoda, potvrđuje se da sirupi sadrže nedopuštene količine dietilen glikola i etilen glikola. Do danas su ova četiri proizvoda pronađena u Gambiji, ali su možda distribuirana, putem neformalnih tržišta, u druge zemlje širom sveta", rečeno je u saopštenju.

Kako se navodi, ova dva pronađena opasna sastojka, koji se najčešće nalaze u industrijskim i kućnim preparatima, mogu da izazovu ozbiljne nuspojave. Bol u stomaku, povraćanje, dijareju, nemogućnost mokrenja i akutno oštećenje bubrega.

Shutterstock  Sirup

Nakon incidenta pedijatri su ponovo upozorili sve roditelje da treba biti obazriv sa upotrebom sirupa protiv kašlja i da ga ne treba nikako davati bez konsultacija sa lekarom.Najviše treba da se izbegavaju za decu mlađe od dve godine, jer često mogu da izazovu preteranu pospanost, nemir, nizak nivo šećera u krvi ili neuravnotežene elektrolite.

Tek deca nakon dve godine mogu koristiti sirupe u tačno propisanim dozama i pod nadzorom lekara. Nisu svi sirupi opasni i sporni, ali treba voditi račina o njihovom sadržaju.

(Yumama)