Neki od ovih slučajeva zaboravljanja deteta u vrelom automobilu su posledica zanemarivanja. Bilo da se deca zaključavaju u vozilu ili roditelji ne shvataju da su svoje dete ostavili na zadnjem sedištu, ove fatalne nesreće se dešavaju. Raina Jung, doktor porodične medicine na klinici Health Partners Eagan, objašnjava koliko je lako ostaviti dete u autu.

„Roditelji ne žele da ostave svoju decu u kolima. Naročito umor dovodi do toga da uđemo u auto-pilot i učini da nam sećanje pomuti. To se može dogoditi svakome“, rekla je ona. Prilagođavanje novoj rutini je još jedan uobičajeni faktor koji dovodi do ovih nezgoda.

Koliko se automobili mogu zagrejati?

Nesreće se ponekad dešavaju i zato što roditelji ne shvataju koliko se može zagrejati parkirani automobil – bez obzira na godišnje doba. Prema dr Jangu, telo deteta može da se zagreje 3 do 5 puta brže od tela odrasle osobe.

 „Automobili se brzo zagrevaju, čak i u ne tako vrelim danima. Poznato je da deca umiru od izloženosti toploti u automobilu čak i kada je spoljna temperatura bila i do 16 stepeni“, rekla je dr Jang. „Temperatura u vozilu može porasti za oko 20 stepeni u roku od deset minuta. Dakle, čak i ako su deca na kratko ostavljena u automobilu, oni su u opasnosti da razviju ozbiljno narušeno zdravstveno stanje uzrokovano toplotom, poput toplotne iscrpljenosti ili toplotnog udara.”

Kako možete zaštititi svoju decu od vrućih automobila?

Prvi korak je da nikada ne ostavljate svoje dete samo u autu, čak ni na trenutak.

Drugi korak je da obavezno izvadite decu iz automobila kada stignete na odredište. Korisno je postaviti očigledan podsetnik da to uradite, na primer:

Ostavite važnu stvar na zadnjem sedištu vašeg automobila. Ovo može biti torba ili telefon, na primer. Pošto vam je potreban predmet, verovatnije ćete proveriti svoje zadnje sedište pre nego što napustite vozilo.

Neka plišana igračka bude jedan od vaših redovnih putnika. Kada vaše dete nije u kolima, držite plišanu životinju u njihovom praznom autosedištu. Zatim, kada se vaše dete vozi, premestite tu istu plišanu životinju na suvozačevo sedište. Služiće kao podsetnik da proverite zadnje sedište pre nego što izađete iz automobila.

Podesite kalendarske podsetnike. Neki roditelji slučajno odu na posao i zaborave da imaju dete ili bebe u kolima. Da biste to sprečili, postavite upozorenje na telefonu koje vas podseća da prvo svratite u vrtić.

Na kraju, da biste zaštitili svoju decu i drugu decu u blizini vrućih automobila, obavezno:

  • Držite svoj automobil zaključan u svakom trenutku. Ovo će zaštititi decu da ne uđu slučajno ili kada se igraju. Takođe, uverite se da su ključevi van domašaja.
  • Budite posebno oprezni sa auto sedištima okrenutim unazad. Sa vozačkog sedišta izgledaju isto, bilo da je dete u njima ili ne.
  • Pokušajte da koristite samouslužne restorane sa mogućnošću poručivanja iz kola. Na ovaj način ne morate da napuštate auto.
  • Pozovite hitnu pomoć ako vidite dete samo u nekom usijanom autu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore