Una Živković je prvo dete iz redovno kontrolisane trudnoće. Rođena je 2016. godine, prevremeno u 31. nedelji trudnoće, težine 1300 grama i dužine 40 cm. Po rođenju je prevezena u Institut za neonatologiju gde je lečena dva meseca i gde su joj uspostavljene dijagnoze, cerebralna paraliza i strabizam. Nosi naočare i naizmenično menja flastere na očima.

Una je vesele prirode, dobra je i razumna. Govori i sklapa rečenice ali ne može samostalno da hoda i stoji. Nema koordinaciju nogu, hoda na prstima, puzi sa zatvorenim šakama, ali kada nešto drži u rukama, ona ih otvara. Povećan joj je tonus na sva četiri ekstremiteta i nema ravnotežu, osim kada sedi.

Budi human
Foto: Budi human 

 Pomozimo Uni da stane na svoje noge, da napravi svoje prve korake i da kao njeni vršnjaci umesto u bolnici, detinjstvo provodi igrajući se sa drugom decom. Za to su joj potrebne svakodnevne fizikalne terapije u zemlji i inostranstvu. Potrebna su joj sredstva za operacije, specijalističke preglede, ortopedska pomagala, banjsko lečenje, logopedske i defektološke tretmane kao i za putne troškove i smeštaj. Do sada je porodica samostalno sve finansirala.

Za Unin prvi korak! Budimo humani!