Pogotovu su zabrinuti oni koji imaju mališane, najugroženije ovom opakom bolešću, koja bi trebalo da odavno bude iskorenjena. U gostovanju na K1 televiziji o ovoj temi su govorili Dr Ivana Begović Lazarević načelnik u Jedinici za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i dr Dragoslav Popović.

Doktorka je upozorila kako treba da se ponašaju novopečeni roditelji kada su babine u pitanju i posete gostiju -
“Za decu mlađu od 2 meseca treba da se maksimalno smanji cirkulacija ljudi kroz kuću, nije pametno držati se običaja babina, kada je ovakva situacija sa velikim kašljem u toku. Ni nakon 40 dana od rođenja deteta, ne treba primati goste i druge ljude u okruženje bebe. Ne treba puštati čak ni osobu koja ima sekreciju iz nosa, jer veliki kašalj u prvih nedelju, dve se manifestuje kao sekrecija iz nosa, kašljuckanje, kao najobičnija prehlada - ni takva osoba ne treba da prilazi bebi.”

Na pitanje kako se ponašati kada primetimo neke simptome, doktorka upozorava, da više nema mesta kućnom lečenju, bez posete lekara, kada su jako mala deca u pitanju:

“Da nema epidemije, možda bi se i reklo roditeljima sa decom koja pokazuju simptome, da se sačeka, 2, 3 dana i nema visoke temperatute pa da se vidi u kakvom je stanju dete i tek onda ode do pedijatra. Sada nema razloga da se čeka, dete odmah treba da se vodi kod lekara, pogotovu sa decom od nekoliko meseci. Za tinejdžere koji kašljuckaju i ne moraju da se javljaju odmah, jer veliki kašalj nije opasan za odrasle, već su najugroženije bebe."

(Yumama/J.D./K1 Televizija)

BONUS VIDEO

Snimak bebe koja ima veliki kašalj TikTok/brianapaige16