Gregor i Nestor su rođeni kao zdrave bebe. Svojim dolaskom uneli su ogromnu sreću i radost u porodični dom. Lepo su se razvijali i svakodnevno napredovali sve dok nisu napunili četrnaest meseci. Tada obojica gube prve reči, a njihove okice, do tada tako radoznale i uvek nasmejane, postaju nezainteresovane za okolinu i ravnodušne. Problemi se javljaju i kod ishrane, probave, spavanja, razumevanja. Gregor dobija dijagnozu: dečiji autizam (F84.0 Autismus puerilis), a Nestor: pervazivni poremećaj razvoja, neoznačen (F84.9 Disordo evolutionis pervasivus, non specificatus).

Roditelji su beskrajno zahvalni svim ljudima dobre volje i velikog srca, koji su pomogli da se prikupe novčana sredstva za odlazak na transplantaciju matičnim ćelijama. Rezultati su odlični nakon prve transplantacije i roditelji nestrpljivo očekuju poboljšanja i nakon druge.

U međuvremenu, na žalost, Gregoru je dijagnоstikovano autoimuno oboljenje PANDAS. Potrebne su mu dodatne terapije kako bi prevazišao probleme koje sa sobom nosi ovo neurološko oboljenje. Nestor je i dalje na posmatranju, i kod njega postoji bojazan da razvije ovo oboljenje zbog blagih početnih simptoma.

Potrebna im je dodatna dijagnostika, specijalistički pregledi i kontinuirano praćenje putem laboratorijskih analiza. Takođe su kandidati za FNT terapiju, kao i terapiju hipertermije. Stoga nastavljaju da prikupljaju novčana sredstva za nastavak lečenja ovim terapijama, za specijalističke preglede, stomatološke i gastroenterološke intervencije, analize i usluge, logopedske tretmane kao i za troškove puta i smeštaja u toku lečenja u inostranstvu.

Za Gregorovo i Nestorovo srećnije detinjstvo! Budimo humani!

Pomozimo Gregoru i Nestoru!

Pomoć za dečake Gregora i Nestora4.jpg
budi human