Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnovne smernice i preporuke Svetske zdravstvene organizacije: Roditelji, treba da znate šta je ključno za detetovo zdravlje i razvoj

S obzirom na premalo aktivnosti i previše sedenja i ležanja, stručnjaci su rešili da podstaknu roditelje da deci obezbede zdravo detinjstvo, koje uključuje igru, nestašluke, ali i dovoljno sna.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca mlađa od pet godina treba manje vremena da provode u sedećem položaju, u kolicima, stolicama, a naročito ispred ekrana.

Za zdravo odrastanje njima je potreban kvalitetan san, ali i više kvalitetne igre.

To su, ukratko, najnovija uputstva koje je izdala Svetska zdravstvena organizacija, čiji generalni direktor napominje da je od samog početka života i perioda ubrzanog rasta i razvoja dete usmereno na usvajanje matrice porodičnog životnog stila.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije u tom smislu dali su nekoliko osnovnih preporuka i smernica za roditelje.

Najveću pažnju posvetili su kvalitetu i dužini sna, fizičkoj aktivnosti i lošim sedećim navikama.      

S decom do jedne godine treba upražnjavati interaktivne igre na podu u trajanju do pola sata.

Neophodno je da se detetu uskrati gledanje televizije, sedenje ispred ekrana, a takođe je korisno da se ograniči i vreme koje dete tog uzrasta provodi u kolicima – najduže na jedan sat.

Važno je da roditelji znaju da je detetu do jedne godine starosti neophodan san u trajanju od 12 do 17 sati, uključujući dnevni odmor.

Povezane vesti

Deca od dve godine treba da budu fizički aktivna najmanje jedan sat dnevno kroz igru u bašti ili parku sa drugom decom, dok sedeće aktivnosti ne treba da budu duže od sat vremena dnevno.

Dvogodišnjaci bi trebalo da spavaju od 11 do 14 sati.

Za decu uzrasta od tri godine preporučuje se da najmanje tri sata dnevno provedu u fizičkoj aktivnosti.

Na prvom mestu su trčanje, skakutanje, penjanje. Pravilo glasi: što više – to bolje!

Pred ekranom mogu da provedu najviše sat vremena, a u sedećem položaju trebalo bi da budu samo dok čitaju ili pričaju priče. Minimum dobrog sna za ovaj uzrast je deset do trinaest sati.

Uputstva Svetske zdravstvene organizacije prosleđena su vladama svih zemalja da bi ih (uputstva) adaptirali i uključili u savete koje daju pedijatri, vaspitači i drugi koji brinu o maloj deci.

Svet mora da zna da je do sada na godišnjem nivou registrovano više od pet miliona smrtnih slučajeva dece najmlađeg uzrasta, a sve kao posledica fizičke neaktivnosti.

Dvadeset tri odsto odraslih i 80 odsto adolescenata nisu dovoljno fizički aktivni.

Porodica je ta koja bi trebalo da napravi dvadesetčetvoročasovnu šemu aktivnosti koja će da uključi boravak u prirodi, sport i igru, jer kako kažu: u zdravom telu – zdrav duh.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica