Biti roditelj sa sobom nosi određenu dozu anksioznosti. Novine su prepune zastrašujućih novosti o školskim ubistvima i zloupotrebi droga. Ako uzmemo u obzir u kakvim se sve situacijama deca svakodnevno nalaze, logično je da roditelji imaju potrebu da ih zaštite. U ovom tekstu se nalaze uputstva kako prepoznati i na vreme sprečiti različite opasnosti. 

Sigurnost na putu i u automobilu 

Saobraćajne nesreće su vodeći uzrok smrti i mladih i starijih. Pre svakog putovanja, nekoliko puta proverite da li je dete dobro vezano sigurnosnim pojasom. 

Kada su tinejdžeri u pitanju najviše saobraćajnih nesreća se dogodi usled zlupotrebe alkohola, iliegalnih droga i kuckanja poruka u toku vožnje. Iako je vašem detetu dosadilo da iznova sluša kako ga upozoravate, zapravo je nemoguće preuveličati opasnost koju ova ponašanja mogu da izazovu. Upozorite ih da budu oprezna prilikom vožnje i da nisu svi vozači savesni i ne vode svi računa. Takođe, ako izlaze napolje noću, podsetite ih da nose lampu ili odeću koja ima jarke boje. 

Sigurnost na Internetu

Jedna od značajnih opasnosti u novijem vremenu je zasigurno Internet.  Mnogi hakeri koriste decu kako bi što lakše provalili u vaš kompjuter. Tu je i Internet nasilje, koje može da se dogodi u bilo koje doba dana. Pobrinite se da deca imaju potpunu slobodu da komuniciraju sa vama o tome. Takođe, obratite pažnju na signale kao što je povećana anksioznost ili izbevaganje škole. 

Edukujte decu kako da koriste Internet. Ako koriste razne društvene mreže, pokažite im kako da njihovi porfili budu privatni. Isto tako da ne otvaraju linkove poslate od strane nepoznatih osoba. 

Sprečite nezgode u kući

Ovo je lista opasnosti kojima deca mogu biti izložena u okolini vašeg doma:

1. Padanje

Otvoreni prozori, meredevine, visoki delovi nameštaja- na sve ovo se dete može popeti, a potom i pasti. Zato budite obazrivi i vodite računa o prozorima.

2. Trovanje

Mnoga sredstva za čišćenje su otrovna za decu. Nekoliko puta proverite da li je sve čvrsto zatvoreno i daleko od domašaja dece. 

3. Kućni aparati

Dok kuvate, posmatrajte decu neprestano. Zatvorite vrata rerne ako su vrela. Deca mogu da dohvate noževe i ostale oštre predmete, pa je preporučljivo da stavljate zaštitu na noževe ili da ih držite na mestima koja njima nisu dostupna. 

4. Ujedi

Često se dešava da dete ujede pas bilo da je u pitanju komšijski, ulični ili sopstveni. Nikad ne ostavljajte dete samo sa psom bez obzira koliko mu verujete. 

Sigurnost u vodi

Deca jedva čekaju leto kao bi se kupala u vodi. Međutim većina vodenih aktivnosti kao što su plivanje i ronjenje mogu biti potencijlano opasne. Imajte na umu da su se mnogi slučajevi davljenja dogodili u plićaku. Naučite decu da plivaju što je pre moguće i dozvoljavajte im da plivaju jedino kada su odrasli u blzini.

Pobrinite se da su vam deca zdrava

Mnogi roditelji umanjuju opasnost od bolestii i gojaznosti koju uzrokuje loša ishrana i neaktivnost. Procenat gojazne dece i dijabetesa u dečijem dobu je znatno porastao. Za razliku od ranijih generacija, deca danas uglavom slobodne vreme porvode u kući ispred kompjutera.

Sigurnost u školi

Ikao su pucnjave u školi retka pojava, ipak je važno da sprečite eventualne nezgode koje mogu da se dese dok je dete na nastavi.

Najčešći problemi nosi vršnjačko nasilje. Ovo su neke smernice koje bi trebalo da imate na umu:

1. Budite aktivni u školi

Upoznajte sve nastavnike i često odlazite u školu. Ovo će vam omogućiti uvid u školski sistem i mogućost da sprečite eventulane opasnosti. 

2. Zainteresujete se za socijalni život vašeg deteta

Ako ono ima problem da sklapa nova prijateljstva, vidte šta možete da uradite. Jedan od načina da to uradite je da budete prijatelji sa roditeljima dece koja idu u školu zajedno sa vašim detetom. Deca koja su usamljena i van dešavanja, postaju lak plen zlostavljačima. 

3. Postarajte se da dete može brzo da vas kontaktira

Kupite detetu mobilni telefon i ubacite sve važne kontakte. 

4. Naučite decu da budu oprezna sa strancima

Deca u svakom trenutku moraju da znaju kome da se obrate ako izgube novac, izgube se ili se osćaju uplašeno iz bilo kod razloga.