Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedijatra: Pre nego što detetu date lek Panklav morate da znate ove stvari

Lek Panklav spada u beta-laktamski antibiotik na koji je dosta mališana osetljivo, te bi trebalo da obratite posebnu pažnju pre nego što ga date svom mališanu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svi lekovi mogu da izazovu veoma ozbiljne pa čak i fatalne reakcije, upozorava pedijatar dr Ruža Bajić, a posebno oni na bazi pencilina.

- I amoksicilin i penicilin pripadaju grupi beta-laktamskih antibiotika, tako da ko je osetljiv na penicilin može reagovati i na amoksicilin. Ako je u porodici utvrđena preosetljivost na penicilin, onda se detetu iz predostrožnosti ne daje penicilin iako dete uopšte ne mora biti alergično. Ipak kod lekara je uvek prisutan strah od penicilinskog (anafilaktičkog) šoka i zato uvek treba biti oprezan. Anafilaktički šok se zaista retko javlja, a tada dolazi do velike propustljivosti svih krvnih sudova i otoka svih organa, posebno disajnih i zato dolazi do gušenja. Iako je smrtnost zaista retka, oko 0,001 odsto, terapija šoka mora da bude što brža, adrenalin, antihistaminik, steroidi, ili se čak radi traheotomija, ali ponekad su u pitanju minuti i pacijent ni ne stigne na vreme u zdravstvenu ustanovu kako bi dobio adekvatnu pomoć - objašnjava pedijatar.

ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO VAŠEM DETETU DATE LEK

Lek Panklav ne smete dati detetu ukoliko je Vaše dete:

- alergično na amoksicilin ili klavulansku kiselinu, bilo koji penicilinski preparat ili neki drugi sastojak leka ranije imalo težak oblik alergijske reakcije (npr. anafilaksa), neposredno nakon uzimanja bilo kog leka iz grupe beta-laktamskih preparata (npr. cefalosporina, karbapenema, monobaktama)

- ranije prilikom upotrebe amoksicilina i klavulanske kiseline imalo poremećaj funkcije jetre (oštećenu funkciju jetre/žuticu).

Kada detetu dajete lek Panklav posebno vodite računa ukoliko Vaše dete:

- dobije alergijsku reakciju (iznenadno zviždanje u grudima, teškoće pri disanju, stezanje u grudima, groznica, oticanje očnih kapaka, lica ili usana, crvenilo, ospa po koži sa ljušćenjem, pojavom plikova ili svrabom (sa zahvatanjem celog tela)). Ovo može biti znak teške alergijske reakcije - odmah se javiti lekaru

- ima dijareju (proliv) ili obično dobije proliv kada koristi antibiotike. Ukoliko Vaše dete dobije proliv u toku ili nakon prestanka korišćenja leka Panklav što je pre moguće javiti se lekaru. To može biti znak zapaljenja creva (kolitis) koje se javlja prilikom upotrebe antibiotika.

- ima problema sa jetrom ili je na terapiji lekovima za koje je poznato da oštećuju jetru

- ima oštećenu funkciju bubrega (npr. smanjeno lučenje urina), ima kateter u mokraćnoj bešici

- pripada osobama atopijske konstitucije (sklono je alergijama)

- prima velike doze leka

- boluje od infektivne mononukleoze (,,bolesti poljupca’’) - ne treba da koristi Panklav jer je utvrđeno da upotreba amoksicilina može dovesti do pojave ospe po koži

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica