Mnogi roditelji u Srbiji smatraju da je auto-sedište za dete sasvim nepotrebno, posebno ukoliko je putovanje kratko. Da to nije istina, govore činjenice da se najviše saobraćajnih nesreća dogodi u blizini kuće, kao i da je dete koje se nalazi u rukama roditelja izloženo mnogo gorim povredama prilikom nesreće nego dok se nalazi u auto-sedištu. 

"Kada smo mi bili mali, nismo se vozili u auto-sedištu, nismo bili ni vezani, a vidi nas sad koliki smo, i živi i zdravi!"

Tako glasi argument prosečnog neodgovornog roditelja u Srbiji koji smatra da je previše da oko 10.000 dinara investira u bezbednost i sigurnost svog deteta.

Na kraju, još jedan argument koji se često poteže jeste da "ionako idemo samo u komšiluk". Ponovite opet tu rečenicu, shvatićete koliko smešno zvuči. Nesreće se ne dešavaju onda kada kolima izađete iz "sigurnog radijusa" koji se nalazi pedesetak kilometara od kuće. Nesreće su nepredvidive i uvek moguće, to je ono najstrašnije kod njih. Statistika kaže da se najveći broj saobraćajnih nesreća dogodi u blizini kuće, u krugu od nekoliko kilometara.

Zakonska kazna je za nepostojanje sedišta za dete je nedavno preinačena u 120.000 dinara, dok je povećana i kazna za nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu.

I koliko kod oni bili veliki, moraju da se vežu, želeli to ili ne.