Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje: Svako odlaganje vakcine je bezrazložno izlaganje deteta riziku

O bezbednosti vakcine i odlagnju vakcinacije govori Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda sa javno zdravlje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na teritoriji Srbije zaključno s trećim novembrom zabeležen je 41 slučaj malih boginja, većinom su te osobe nevakcinisane, a imajući u vidu dalji pad vakcinacije MMR vakcinom, može se očekivati dalja epidemija, izjavila je gostujući u Danu uživo na N1 televiziji epidemiolog Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Povezane vesti

Mаlе bоginjе su јеdаn оd vоdеćih uzrока smrtnоsti dеcе u svеtu, iако sе mоgu еfiкаsnо sprеčiti bеzbеdnоm i еfекtivnоm vакcinоm која је dоstupnа vеć višе оd 40 gоdinа. Vest o pojavi epidemije ponovo je pokrenula nesuglasice među stručnjacima i roditeljima o neophodnosti vakcinacije. 

"Za stvaranje kolektivnog imuniteta potrebno je 95 odsto dece da bude vakcinisano, a sve što je manje od toga utiče da taj kolektivni imunitet bude manji", rekla je Begović Lazarević i dodala da je na teritoriji Srbije prošle godine vakcinisano samo 65 odsto dece.

Istraživanjima je utvrđeno da je poverenje u pedijatre i manja otpornost prema vakcinama zabeležena u perifernim gradskim opštinama, dok je u centralnim opštinama situacija obrnuta.

"Postepeni pad dešava se deset godina unazad, do 2007. godine imali smo zadovoljavajući obuhvat vakcinacije MMR vakcinom, dok je sada situacija ovakva kakva jeste, uglavnom zbog straha koji se širi društvenim mrežama o navodnoj povezanosti vakcine sa autizmom", kaže ona.

Dodaje da je većina roditelja zbunjena, a da "oni koji rade u javnom zdravlju imaju za cilj da im pomognu i da ih oslobode straha da je MMR ili bilo koja druga vakcina nebezbedna".

Povezane vesti

"Mi koji radimo u javnom zdravlju znamo koliki je to apsurd, ali nam je sada sva pažnja usmerena na to da informišemo roditelje koji su zbunjeni i da ih rešimo straha", rekla je epidemiolog Ivana Begović Lazarević gostujući u Danu uživo.

O vezi MMR vakcine i autizma

"Nažalost, mi roditeljima možemo da damo samo jedan odgovor, a to je da je podjednak broj autistične dece među vakcinisanom i nevakcinisanom, a jedina veza između MMR vakcine i autizma je starosna dob - odnosno vreme u kojem se prima MMR vakcina je vreme u kojem se, ukoliko je dete autistično, pojavljuju prvi znaci autizma", ističe ona.

Komentarišući zahteve roditelja da lekari preuzmu odgovornost i da se uvedu obeštećenja, kaže da je saglasna sa tim.

"Istog sam mišljenja kao i moj kolega Predrag Kon, koji je predložio da država uvede obeštećenja za eventualne neželjene reakcije vakcinacije. Smatram da vakcina, kao i svaki drugi lek, može izazvati neželjene reakcije, ali jednom u 10 miliona slučajeva", kaže Begović Lazarević.

Povezane vesti

Istakla je da, ukoliko se mere koristi i rizici vakcine, dokazano je da je korist mnogo veća od eventualnog rizika neželjene reakcije.

Na istraživanju koje je obuhvatilo više od deset miliona devojčica i dečaka dokazano je da ne postoji nikakva povezanost između MMR vakcine i autizma.

"U svakom slučaju, ozbiljnost komplikacija nakon preležane bolesti je veća i ozbiljnija nego nakon primljene vakcine. Kod dva do pet odsto vakcinisanih mogu se javiti ospe koje se povlače posle nekoliko dana, ili povišena temperatura, dok na hiljadu obolelih jedna osoba dobije zapaljenje mozga, a na hiljadu sa encefalitisom se beleži jedan smrtni ishod", ističe ona.

Svako odlaganje vakcine da bi dete progovorilo ili prohodalo je bezrazložno izlaganje deteta riziku, mišljenje je epidemiologa Ivane Begović Lazarević.

"Može da se odlaže, ali to je izlaganje riziku i to nijedan pedijatar ne bi trebalo da dozvoli, ukoliko ne postoji opravdan razlog. Kada razloga i opravdanja nema, ne treba da se dozvoli roditelju da on bira vreme kada će se primiti vakcina", kaže ona.

Povezane vesti

Po našem zakonu postoje novčane kazne za nevakcinisanje dece ukoliko slučaj dođe do suda, svaki pedijatar je u obavezi da prijavi slučaj, ukoliko je roditelj potpisao da ne želi da vakciniše svoje dete, a to dalje ide kod nadležnih organa.

"Smatram da pedijatri urade sve što treba da urade u smislu promocije i objašnjavanja, ali i razjašnjavanja dilema koje roditelji imaju, a ako roditelj reši da ne vakciniše svoje dete, pedijatar je dužan da to prijavi sanitarnoj inspekciji", naglašava ona.

Povezane vesti

Dodaje da smo danas imali četiri slučaja prijavljena na teritoriji Beograda i da ćemo videti kakvi će podaci biti u narednom periodu, ali da nam okolnosti ne idu na ruku u svakom slučaju.

"Ja sam majka, imam jednu devojčicu i vakcinisala sam je na vreme", zaključuje epidemiolog Ivana Begović Lazarević.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica