Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da prepoznate meningitis: Uzroci i simptomi upale moždanih ovojnica kod dece

Zbog veće izloženosti bakterijama na bazenima i rekama, mališani se sa meningitisom češće sreću tokom letnjih meseci, a evo kako možete da prepoznate ovo stanje.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom leta se pojedini mališani susreću sa opasnim meningitisom - zapaljenjem moždanih ovojnica. Virusi koji ga uzrokuju uglavnom stižu preko respiratornih ili organa za varenje. Prljave ruke, zagađena voda u bazenima i rekama ili dodir sa zaraženom pljuvačkom - osnovni su krivci za ovo stanje.

Povezane vesti

Dete odjednom postaje tromo, bezvoljno, boli ga glava, smetaju mu buka i svetlo, povraća i nema snage da ustane iz kreveta. Ovim simptomima mogu da prethode znaci infekcije disajnih organa - curenje nosa i kašljanje ili digestivnih organa - povraćanje i dijareja, mada je moguće da se meningitis pojavi tek tako, bez najave.

Povezane vesti

Ukoliko primetite ove simptome, obavezno odvedite dete kod lekara, jer situacija može brzo da se iskomplikuje. Lečenje je najčešće bolničko. Ali, da se ništa od toga ne bi desilo, najbolje je da predupredite meningitis dobrom higijenom, izbegavanjem prljavih bazena i plaža, čak i morskih obala.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica