Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plivanje posle jela, crvene oči, 'plivačko uho': Šta sve treba da znate kada idete sa detetom na kupanje

Kada su u pitanju zdravlje i bezbednost dece roditelji uvek imaju nedoumice. A evo šta sve treba da znate i kako da se pripremite za odlazak sa detetom na plivanje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pre nego što sa detetom krenete na bazen pročitajte savete dr Džeja Hokera, specijaliste za pedijatriju na prestižnoj Mejo klinici u Ročesteru.

Da li bezbedno da beba nosi pelene u vodi? 

Postoje pelene za vodu koje su dizajnirane tako da se beba u njima oseća sigurno. Čvrste su oko struka i butina, i voda iz bazena ne može da dopre do bebinih genitalija. Ali zato, sa druge strane, ukoliko se vaša beba upiški ili ukaki, urin ili fekalije mogu dospeti u vodu u kojoj se kupate, što može dovesti do posledica.

Prljava pelenica može sadržati bakretije koje mogu zagaditi vodu i izazivaju dijareju kod kupača koji su inače dobroh zdravlja, dok kod onih sa slabijim imunitetom posledice mogu biti ozbiljnije.

Ukoliko želite da se vaše dete kupa u peleni, obavezno pravite češće pauze i menjajte pelene. Ukoliko vaše dete već ima mekšu stolicu, kupanje se ne preporučuje.

Povezane vesti

Da li opasno kada dete proguta vodu iz bazena?

Vaše dete će gotovo sigurno progutati malo vode, posebno ako ga tek učite da pliva. Nekoliko "gutljaja" bazenske vode ne može da na škodi detetu, međutim ako se detet naguta previše vode, to može izazvati probleme. 

Ono što vi možete da uradite je da češće podsećate vaše dete da ispljune vodu kada mu dođe do usta.

Da li deca koja nose gips mogu da se kupaju?

To zavisi od tipa gipsa:

Ako vaše dete ima klasičan gips onda se kupanje ne preporučuje. Pokušaji da se gips zaštiti plastičnim kesama uglavnom ne budu efikasni. 

Ali ukoliko je vašem detetu povređeni deo tela fiksiran modernim gipsom koji je obložen vodootpornim materijalom, onda se kupanje čak i preporučuje, naravno u dogovoru sa lekarom. 

Važno je samo da posle plivanja, temeljno isperete unutrašnjost gipsa čistom vodom i sačekate da se dobro osuši. 

Koji je najbolji način da se prevenira "plivačko uvo"?

"Plivačko uvo ili zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala je veoma česta i bolna pojava nakom plivanja i najefikansije se leči kapima koje može da vam prepiše lekar. Ali postji nekoliko načina kako da ovu situaciju prevenirate: 

Neka uši budu suve- dok pliva poželjno je da dete nosi čepiće za uši ili plivačku kapu, a nakon što izađe iz vode uši deteta osušite peškirom ili fenom (ukoliko sušite fenom podesite ga na najmanju jačinu 30cm od ušiju)

Preventivni tretman kod kuće - pre i posle plivanja uvo vašeg deteta možete blago isprati mešavinom (u razmeri 1:1) sirćeta i medicinskog alkohola. Na ovaj način možete prevenirati pojavu bakterija i glivica u ušima. 

Izbegavajte štapiće za uši - oni mogu povrediti ušni kanal, iziritirati tanku kožu i tako omigućiti glivicama da se nastane u uho.

Povezane vesti

Zbog čega su detetu oči crvene posle plivanja u bazenu i da li je to opasno?

Izlaganje hloru može izazvati crvenilo očiju. Da biste olakšali nelagodnost i smanjili crvenilo nakon plivanja, možete isperiti detetu oči veštačkim suzama. Ali kako bi izbegli crvenilo očiju najbolje je da dete tokom boravka u vodi nosi naočare za plivanje. 

  Foto: Profimedia

Koja je najbolje vreme da dete krene na časove plivanja?

Iskustvo je pokazalo da većina dece u isto vreme nauči da vozi biciklu i da pliva u isto vreme, a to se obično dešava leto pred školu. 

Američka akademija za pedijatriju preporučuje časove plivanja deci koja imaju četiri i više godina. Ako želite da na plivanje upišete dete mlađe od četiri godine, obavezno potražite program koji u obuku uključuje i prisustvo roditelja.

Povezane vesti

Da li može dete da ide na kupanje ukoliko je prehlađeno?

Dokle god se dete dobro oseća plivanje je izuzetni korisno. Isto važi i za prehlađeno dete. 

Da li u vodu mogu deca koja imaju kraste od pada?

Ukoliko su kraste u prolasku i ne krvare, kupanje je bezbedno.

Da li deca mogu da plivaju posle jela?

Ukoliko je u pitanju bila lagana užina, onda vaše dete može u vodu. Međutim, ukoliko je dete imalo obilan obrok posle kog se oseća tromo i najedeno, savetujte dete da se ipak odmori pre plivanja. 

Da li su đakuzi kade i bazeni sa toplom vodom bezbedne za decu?

Mala deca se brzo mogu pregrejati u takvoj kadi ili bazenu. Centar za kontrolu bolesti ne preporučuju deci mlađoj od 5 godina da koriste ovakve kade na bazenim i u spa centrima. Ako ipak dozvolite vašem detetu da uđe u neku od tih kada, ni jednog trenutka ne biste smeli da se odvojite od njega.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica