Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noćno mokrenje: 24 praktična saveta za roditelje

Kako da se, zajedno sa svojim mališanom, uhvatite u koštac s problemom noćnog mokrenja u pravo vreme i na pravi način, savetuje psiholog Nevena Lovrinčević.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rešavanje problema noćnog mokrenja može da potraje mesecima, pa i godinama. Dobro je imati na umu praktičan pristup kako bi se što jednostavnije prošlo kroz taj period.

1. Računajte na to da noćno mokrenje može biti veoma uporan i dugotrajan problem, otporan na pokušaje rešavanja. Naoružajte se strpljenjem i ne obeshrabrujte se lako.

2. Budite pozitivni i optimistični. Ako jedan pokušaj rešavanja nije uspeo, sačekajte ili pređite na drugi. Prenesite pozitivan stav na dete.

3. Ne budite preterano emotivni. Smiren, stabilan pristup biće najkorisniji i za vas i za dete.

4. Informišite se što bolje o problemu noćnog mokrenja iz pouzdanih izvora.

5. Zaštitite detetovu privatnost i razgovarajte o njegovom problemu samo sa osobama u koje imate potpuno poverenje.

6. Zaštitite dete od eventualnog začikavanja braće i sestara.

Povezane vesti

7. Nema univerzalnih rešenja. Slobodno tragajte za onima koja odgovaraju vama i vašem detetu.

8. Vodite računa o pravilnim dnevnim navikama, posebno o izbegavanju gaziranih pića i većih količina tečnosti pred spavanje.

9. Neka dete pred spavanje pije samo vodu, a ne i sokove. Sokove će piti radi zadovoljstva, a vodu samo ako je žedno.

10. Vodite računa o tome da dete unosi dovoljno tečnosti tokom dana. Dok se igra, dete može zaboraviti da pije, pa će onda pred spavanje uneti veliku količinu tečnosti.

11. Neka dete potpuno isprazni bešiku pred spavanje, potom neka sačeka oko petnaest sekundi i neka je onda dodatno isprazni.

12. Ako detetu to ne smeta, koristite pelene za jednokratnu upotrebu (na našem tržištu je, nažalost, teško pronaći odgovarajuću veličinu za stariju decu). Posebno je u zimskom periodu dobro da dete ne bude mokro tokom noći.


Foto: Shutterstock

13. Uključite dete u menjanje posteljine, s tim što to nikako ne treba da bude vid kažnjavanja, već preuzimanje odgovornosti za posledice. Takav pristup uvećava detetovo samopouzdanje i kompetentnost – ono ima problem, ali nije „beba“ i može samo sebi da pomogne time što će se donekle (u skladu sa uzrastom) pobrinuti za mokru posteljinu.

14. Zaštitite dušek kvalitetnom mušemom.

Povezane vesti

15. Preko čaršava stavite debeo peškir. Kada se tokom noći odstrani samo mokar peškir, dete će biti u suvoj posteljini.

16. Posteljinu i mokar veš što pre operite – i zbog mrlja i zbog neprijatnog mirisa.

17. Koristite navlake za jorgane.

18. Bolje je koristiti lake jorgane koji se peru nego vunenu ćebad ili perjane jorgane koji se ne peru ili koji se dugo suše. Imajte uvek rezervni jorgan. U zimskom periodu biće potrebno više od jednog dana da se jorgan osuši.

19. Ostavite detetu rezervnu pidžamu pored kreveta kako bi tokom noći moglo samo da se presvuče.

20. Pokažite detetu gde stoji čista posteljina kako bi tokom noći moglo da je uzme.

21. Obezbedite diskretno noćno svetlo kako bi se dete tokom noći lakše orijentisalo, kako bi moglo da se presvuče i da zameni posteljinu.

Povezane vesti

22. Pripremite se ukoliko noćite van kuće: ponesite mušemu, rezervni čaršav i deterdžent za ručno pranje.

23. Naučite dete da se redovno opere posle "mokrog" buđenja.

24. Vodite računa o eventualnim kožnim problemima – osipu koji se može javiti usled izloženosti kože mokraći tokom noći. Koristite zaštitne kreme ako je potrebno.

Odlomak iz knjige "Noćno mokrenje", autorke Nevene Lovrinčević

O knjizi:

  Noćno mokrenje predstavlja problem koji je uporan, naporan i neprijatan i za roditelje i za dete. I pored toga, malo je verovatno da ćete na klupi u parku ili na igralištu čuti roditelje kako o njemu razgovaraju. Taj problem važi i za nešto što ćemo teško priznati i o čemu ćemo retko govoriti van uskog porodičnog kruga. 

U ovoj knjizi naći ćete odgovore na najvažnija pitanja o noćnom mokrenju, ona koja vas verovatno zaokupljaju (uzroci, učestalost, posledice, osećanja deteta i roditelja, vrste tretmana), kao i praktične savete o tome kako da se – sa svojim mališanom – uhvatite ukoštac s problemom noćnog mokrenja u pravo vreme i na pravi način. 

O autorki:

  Nevena Lovrinčević diplomirala je na Odseku za kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom dvadeset pet godina kliničke prakse radila je s decom i mladima, baveći se prvenstveno psihodijagnostikom, poremećajima spavanja i prevencijom emocionalnih poremećaja i poremećaja ponašanja.

Autorka je i voditeljka više akreditovanih seminara namenjenih vaspitačima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica