Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posledice ružnih navika: Salmonela i ešerihija koli vrebaju ispod noktiju

Ne samo da od grickanja noktiju prsti i ruke ružno izgledaju, već je istovremeno otvoren put u krvotok raznim mikrobima, upozoravaju nemački lekari.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ispod noktiju se kriju različite bakterije, poput salmonele i E. coli, koje se kod osoba koje grizu nokte mogu lako uneti u organizam.

Uzroci takve potrebe variraju od osobe do osobe. Najčešće je reč o automatskoj navici koja pomaže pri odagnavanju stresa, ali može biti i znak ozbiljnijeg psihološkog problema.

Kako je objasnio psihijatar dr. Peter Falkai, potreba za grickanjem noktiju obično ukazuje na manje izraženo kompulsivno ponašanje ili, u težem slučaju na opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Problem postaje u trenutku kada postane vrlo česta navika ili kada pojedinac "izgrize nokte do korena ili do krvi". "Tada govorimo o simptomu bolesti", upozorava Falkai.

Povezane vesti

Napraviti razliku između loše, ali bezopasne navike i manifestacije psihološkog poremećaja nije jednostavno, ističe Harald Tegtmejer, lekar i dečji psiholog, dodajući da oko 30-40 odsto dece i 10 odsto odraslih ima tu naviku.

Deca koja grizu nokte najčešće prekinu s tom navikom nakon nekoliko meseci, ali ponekad ona potraje i nekoliko godina.

"U pubertetu su jako obuzeti sobom te drugačije gledaju na grickanje noktiju. Zbog toga im je neprjatno, delimično i zbog izgleda noktiju, koji su neuredni", objašnjava Tegtmejer.

U suočenju s tim problemom deci podršku i pomoć mogu pružiti roditelji, ako im diskretno ukažu na naviku kad god im se pruži prilika.

Povezane vesti

"Osim što ružno izgledaju, izgriženi nokti su idealno mesto za ulazak u krvotok mikroba i razvoja upala", kaže dermatolog Marion Moers-Karpi.

Ćelije koje omogućavaju rast noktiju s vremenom se mogu nepovratno oštetiti, zbog čega dolazi do njihovog deformiteta.

Doktor Falkai, vođa odseka psihologije u univerzitetskoj bolnici u Minhenu kaže da je najvažnije odrediti u kojoj situaciji osoba grize nokte. Dodaje da se to najčešće događa u slučaju pojačanog stresa.

Sledeći korak je ustanoviti na koji način sprečiti stres. Ponekad je dovoljno pomeritii kazaljke na satu ukoliko neprestano kasnite, pa vam je to uzrok stresa.

Neki pacijenti na nokte nanose lak vrlo neugodnog ukusa, ali dr. Falkai smatra da to nije dovoljno. Ističe da je najvažnije odrediti stvarne uzroke grickanja noktiju, a onda primeniti prave poteze.

Ako se ustanovi da je navika destruktivna, odnosno kada je zbog nje otežano korišćenje ruku ili vodi učestalim infekcijama, treba potražiti stručnu pomoć.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica