Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje mališana: Kako da sprečite greške prilikom davanja prepisane doze sirupa (VIDEO)

Mnogi roditelji, kada je u pitanju doziranje dečjih sirupa, prave velike greške koje mogu naneti još više štete već bolesnim mališanima. Evo šta bi trebalo da znate...

 Izvor: Foto: Shutterstock

U studiji, koja je nedavno objavljena u žurnalu “Pediatrics”, analizirano je više od 2000 roditelja dece uzrasta do osam godina kako bi se utvrdilo da li svojim mališanima u slučaju bolesti daju dovoljnu dozu sirupa prepisanu na uputsvu leka. Ispostavilo se da 20 odsto roditelja naprave minimum jednu grešku kada je u pitanju prepisana doza.

“Roditelji bi trebalo da budu svesni da je vrlo lako zbuniti se kada je u pitanju doziranje sirupa za decu”, ističe autor studije H. Šona Jin, doktor i profesor pedijatrije na Univerzitetu medicine u Njujorku. “Ukoliko nisu sigurni kako i koliko sirupa da daju deci, roditelji bi trebalo da potraže pomoć od svog pedijatra.”

Povezane vesti

Najčešća greška koju roditelji prave jeste to da daju previše leka deci - to se dešava u više od 68 odsto slučajeva. I, očigledno, do te greške dolazi jer mnogi deci sirup daju iz čaše ili kašike, što je mnogo manje precizan metod merenja od šprica. Ukoliko se sirup već servira u čaši ili kašičici, onda bi trebalo da se one drže pravo u visini očiju dok se sirup sipa. 

Dakle, evo šta bi roditelji trebalo da urade kako bi izbegli ove greške:

Čitajte uputstva pažljivo

Na receptima lekova koristi se raspon mernih jedinica (mililitar, kašičica, kašika) koje lako mogu da zbune i dovedu do pravljenja grešaka. Budite sigurni da recept čitate pažljivo i odaberite alat za doziranje sirupa koji koristi istu jedinicu mere koja se nalazi i na receptu.

Povezane vesti

Uverite se da je alat kojim dajete sirup ispravan

“Roditelji bi trebalo da pitaju svog doktora ili pedijatra da im da alat ukoliko ga kod kuće nemaju ili ga nisu dobili uz lek”, kaže doktor Jin. Izbegavajte kašike s obzirom da one mogu biti različitih veličina i oblika. “Najbolja sprava za doziranje sirupa je špric, posebno kafa su u pitanju manje količine sirupa.”

Mnogi roditelji, kada je u pitanju doziranje dečjih sirupa, prave velike greške koje mogu naneti još više štete već bolesnim mališanima. Evo šta bi trebalo da znate...
Izvor: YouTube

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica