Kod dijagnostikovanja raka najveći je problem s mlađom populacijom jer se ideja da su teško bolesni obično olako odbacuje, pa se čak trećini njih bolest otkrije tek u terminalnoj fazi.

Gotovo trećina mlađe populacije (u koju spadaju oni do 35-e godine) dobija dijagnozu raka kad je prekasno - u završnim fazama bolesti. Razlog za to je što će doktori u startu, kao i sami pacijenti, olako odbaciti mogućnost teških bolesti kod mladih, računajući kako je rak bolest starijih ljudi.

Statistički, oni do 35-e čine oko 5 do 10 odsto obolelih, što definitivno nije broj koji bi trebalo odbaciti, a prema studijama potrebno im je čak trostruko više odlazaka kod lekara pre nego dobiju potvrdu dijagnoze.

Svetski stručnjaci su povodom obeležavanja "Nedelje obaveštenosti o raku" naveli pet najčešćih simptoma koji mogu upućivati na malignu bolest kod mlađih - od tinejdžera od srednjih 30-ih:

1. Neobjašnjivi bol koja traje duže od nedelju dana

2. Pojava kvržica, nateknuća ili izdignutih delova kože

3. Značajan i neobjašnjiv gubitak na težini

4. Ekstreman umor

5. Promene na mladežima

Iako cilj lekara nije da stvara paniku i dalje naglašavaju kako maligne bolesti kod mladih nisu tako česta pojava, savetuju onima sa takvim simptomima, a naročito s genetskim predispozicijama, da posete svog lekara i tako odbace svaku sumnju.

Izvor: newsweek.rs