Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolesti disajnih organa: RSV virus kod dece

Respiratorni sincinijski virus (RSV) je najčešći uzročnik infekcija donjeg respiratornog trakta kod dece. Evo šta bi sve trebalo da znate o ovoj opasnoj bolesti...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako više od 64 miliona ljudi godišnje oboli od infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV), svest javnosti o tom virusu veoma je niska. Infekcija RSV-om najčešća je kod beba i male dece, a u tom uzrastu RSV je i glavni virusni uzročnik bronhiolitisa i upale pluća.

Da li je moje dete u opasnosti da dobije RSV?

Infekcija virusom RSV je najčešća u kasnu jesen i u rano proleće, a većina dece su uglavnom izložena ovom virusu nakon druge godine života. Osoba može da se zarazi virusom RSV kontaktom sa ljudima ili predmetima na kojima je virus prisutan. RSV može da se održi više od sat vremena na rukama i bilo gde na koži koja je izložena poljupcima i rukovanju. 

Povezane vesti

Koji su simptomi i kada se treba javiti lekaru?

Simptomi RSV infekcije su često zabrinjavajući i slični su onima koji se javljaju kod astme. Prisustvo sledećih simptoma pokazuje da je vašem detetu potrebna lekarska pomoć:

1. Otežano disanje.

2. Kašalj koji je skoro pa konstantan.

3. Ubrzano disanje deteta.

Povezane vesti

4. Angažovanje pomoćne muskulature pri disanju.

5. Nedostatak vazduha pri govoru.

6. Dete postaje bledo i apatično.

7. Plavičasta prebojenost usana i noktiju- cijanoza.

Povezane vesti

Roditelji i dečiji lekar neretko imaju dosta poteškoća u razlikovanju RSV infekcije i astme, naročito ako dete nije ranije imalo pojavu vizinga ili šištanja pri disanju. Da bi se utvrdilo da li su simptomi vašeg detata zaista zbog infekcije RSV, lekar će uzeti uzorak krvi i nazalnog sekreta da bi ustanovio eventualno prisustvo ovog virusa.

Kako sprečiti RSV infekciju ?

Jedan od najboljih načina sprečavanja RSV infekcije je redovno pranje ruku. Higijena ruku treba, pored vas i vašeg detata, da obuhvati i sve ososbe koje dodiruju vaše dete. Takođe, držite vaše dete dalje od male dece koja su prehlađena, imaju infekciju respiratornog trakta ili temperaturu. Ovakve mere su značajne, jer je RSV infekcija veoma česta kod male dece i lako se širi od jednog do drugog deteta. Takođe, da biste zaštitili svoje dete nemojte pušiti i nemojte dozvoliti drugima da to rade u blizini vašeg deteta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica