Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje mališana: 8 lekova koji nisu za decu

Lečiti dete na svoju ruku ponekad može biti jako opasno. Evo koje lekove ne biste smeli da dajete mališanima mlađim od tri godine...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U čestoj dilemi hoćete li ići kod doktora za svaku sitnicu koja se dogodi vašem detetu, hoćete li pristati na učestalo korišćenje antibiotika bez da ste prethodno radili sve analize koje će upućivati na to ima li vaše dete virusnu ili bakterijsku upalu, kao i hoćete li dugotrajno koristiti lekove za koje smatrate da jednostavno ne mogu odmoći vašem detetu, roditelji nekada najbolje znaju sami.

Povezane vesti

Postoje roditelji koji će svoju decu najčešće lečiti na svoju ruku, postoje oni koji će slepo verovati doktorima i biti s njima u dosluhu na svakodnevnoj bazi, a postoje i oni koji će na bolest gledati prirodno - za veće stvari obratiće se doktoru, za manje će pokušati sami naći najbolji lek. Međutim, ukoliko vaše dete nije starije od dve-tri godine, stručnjaci nalažu veliki oprez jer lečiti tako malo dete na svoju ruku ponekad može biti jako opasno! 

Naime, deca u tom uzrastu podložnija su negativnim reakcijama na neke lekove, postoje i oni koji se u tom uzrastu nikako i nikada ne biste smeli da dajete, da ne govorimo koliko je opasno ukoliko se vaše dete dokopa kutije s vašim lekovima.

Aspirin 

Aspirin je jedan od lekova koje nikada ne biste smeli dati svom malom detetu, a čak kažu da je starosna granica za uzimanje aspirina 19 godina kako bi se isključila mogućnost od dobijanja, recimo, Rejevog sindroma - potencijalno smrtonosne bolesti od koje obolevaju deca do 15 godina starosti, a koja može uticati na teška oboljenja mozga i jetre, te tako prouzrokovati hipoglikemiju.

Povezane vesti

Osim samog "pravog" Aspirina postoje i mnogi lekovi na njegovoj bazi, odnosno oni koji u sebi imaju acetilsalicilnu kiselinu pa zato pripazite i na to.

Deci u ovom uzrastu najčešće se prepisuju lekovi na bazi ibuprofena, ali ukoliko vaše dete pati od neke hronične bolesti (astma, problemi s bubrezima, čirevima, jetrom) tada se svakako posavetujte s lekarom oko korišćenja ibuprofena.

Razni lekovi protiv kašlja

Sirupi, granule, praškovi, lekovi... U apoteka možete kupiti na desetine različitih preparata za sve vrste kašlja. Međutim, pedijatri Američke akademije kažu da zapravo gotovo nijedan takav lek neće pomoći malom detetu da mu se umiri kašalj. Kašalj će proći sam od sebe, kada sazri, a korišćenje raznih preprarata, sa druge strane, može biti čak i štetno ukoliko se daje ili predugo, ili prečesto.

Povezane vesti

Ista je stvar i s lekovima za želudac, proliv, osip, svrab, jer svi oni osim blage pomoći nose potencijalne opasnosti u vidu nuspojava koje će štetiti zdravlju deteta.

Za sve ove blaže boljke pedijatri zapravo savetuju kućnu medicinu i strpljenje. 

Lekovi protiv mučnine

Nijedno dete mlađe od tri godine ne bi smelo da pije lekove protiv mučnine, osim u slučaju da ih lekar bez ikakve druge mogućnosti mora prepisati. To su lekovi koji se daju deci i odraslima na putovanjima, ali postoje roditelji koji detetu koje se žali na mučnine automatski daju neki od toh lekova bez konsultacije s doktorom, iako se najčešće radi o simptomima koji su kratkotrajni, a mogu biti uzrokovani prejedanjem ili hranom koja je trenutno teže pala na želudac. Zato se i u ovom slučaju savetuje strpljenje jer mučnina će proći i bez medicine.

Povezane vesti

Lekovi za bebe i odrasle

Deca do šeste godine koja više nisu ni novoređenčad, a ni odrasle osobe, trebalo bi da piju isključivo lekove za svoj uzrast - ne smanjene doze lekova za odrasle, niti povećane doze lekova za bebe - već lekove namenjene njihovom uzrastu. Zato ukoliko u svojoj kućnoj apoteci nemate, recimo, lek za temperaturu za dete, ali imate stari sirup za novorođenče kome rok trajanja još nije istekao, bolje nazovite lekara za recept, odnosno potražite u apoteci pravi lek.

Lekovi na kojima ne piše način doziranja za decu i njihov uzrast, nisu namenjeni njima.

Povezane vesti

Lekovi kojima je istekao rok trajanja

Moramo li da naglašavamo da lekovi kojima je istekao rok trajanja ne smeju završiti u organizmu vašeg malog deteta? Odnosno, ni u čijem organizmu.  Zato dobro pazite da pre davanja leka koji možda niste dugo koristili prvo proverite datum, ali i izgled leka jer sirupi baš kao i tablete i granule mogu promeniti izgled ukoliko nisu čuvani kako treba i ukoliko im ambalaža nije bila zatvorena.

Lekovi kojima je istekao rok trajanja, a ipak ih dajete detetu, mogu dovesti do težih nuspojava, a glavna je stavka da ukoliko su stari neće delovati kao nekada.

Povezane vesti

Acetaminofen, odnosno paracetamol

Lekovi na bazi acetaminofena ili paracetamola najučestaliji su lekovi koji se daju maloj deci za snižavanje temperature ili ublažavanje bolova, ali pedijatri i kod ove vrste lekova pozivaju na oprez prilikom korišćenja bez prethodnog savetovanja sa doktorom.

Tablete za žvakanje

Tablete za žvakanje dobre su za decu koja jedu i žvaću samostalno, ali ukoliko je dete tek počelo da jede čvrstu hranu, još uvek postoji bojazan da bi se sa većim komadima moglo da se zadavi. Zato izbegnite korišćenje tableta za žvakanje ili se posavetujte s lekarom da li bi možda bilo dobro tabletu prvo smrviti, pa dati detetu zajedno sa, na primer, jogurtom. Međutim, tada morate da pazite da dete zaista pojede celu dozu.

Sirupi za izazivanje povraćanja

Još ne tako davno majke su znale da čuvaju sirupe koji će izazvati povraćanje ukoliko dete ili odrasla osoba slučajno proguta nešto otrovno. Međutim, današnji pedijatri takve sirupe definitivno smatraju izrazito štetnim jer u slučaju da ga date detetu ono će povratiti ono zbog čega ste mu lek dali, ali vrlo je verovatno da će nastaviti da povraća zbog čega može doći do nagle dehidracije i iritiranja želuca. Dakle, umesto da takve lekove čuvate u kući, bolje pripazite da sve potencijalno otrovne stvari (hemikalije, lekove, šampone, deterdžente, acetone, lakove...) držite daleko od dohvata znatiželjne ruke vašeg deteta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica