Postoji tendencija porasta dečjih glavobolja i za nekoliko decenija učestala je dva do tri puta. O uzrocima, manifestacijama, dijagnostici, lečenju i prevenciji glavobolja razgovarali smo sa dr Kristinom Davidović, neuroradiologom u Centru za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS Urgentnog centra u Beogradu. 

Šta izaziva glavobolju kod dece?

Veliki broj faktora, pojedinačno ili u kombinaciji, mališanima izazivaju glavobolje. Mogu biti neurološke i neneurološke prirode. Neneurološke mogu biti povezane sa akutnim respiratornim infekcijama, povišenom telesnom temperaturom, upalom uha i sinusa, anemijom. Zanimljivo je da i urinarne infekcije kod male dece takođe mogu da se manifestuju ovom tegobom. 

Nedavne studije u Finskoj pokazale su da 70 odsto dece do sedme godine iskusi glavobolju bar jednom u životu  

Nastaju i kao posledica emotivne napetosti koju dete doživljava duže vremena, kao reakcija na lekove ukoliko se dete leči od neke druge bolesti (na primer, neki lekovi za lečenje astme mogu izazvati glavobolju). Uzročnik su i spazmi (grčevi) vratnih mišića usled nepravilnog držanja ili spavanja, kao i kod urođenih nesimetričnosti na vratu (krivošija).

Loš protok kroz krvne sudove zbog urođenih anomalija takođe zna da dovede do ovog problema, kao i premor, mala količina sna, nedovoljno unošenje tečnosti tokom dana. Glavobolje, posebno migrene, češće su u određenim porodicama. Ukoliko postoji porodična istorija upornih glavobolja, povećava se rizik da će i dete patiti od takvih tegoba. I povrede glave mogu da je izazovu; iako većina lakših povreda glave prolazi bez posledica, potrebno je dete odvesti kod lekara ukoliko je jako udarilo glavu, ili ako posle pada na glavu ima jaku glavobolju.

U kom uzrastu se javljaju?

Nekada začuđujuće rano, mališan može da pati od ovih tegoba. Naravno potrebno je da govori da bi nam saopštio da ga nešto boli, a to je 2-3 godina života. Da bismo otkrili uzrok, najvažnija je opažanje roditelja ili detetu bliskih osoba; oni mogu da uoče da li se i kada dete žali na bol, i da li je zaista prisutan ili je možda u pitanju način privlačenja pažnje. 

Postoji li dečja migrena?

Naravno, a može se javiti zapanjujuće rano. U periodu odojčeta ili drugoj godini dete može da ima simptomatologiju koja može da ukaže na migrenske glavobolje. Nestabilnost pri hodu, vrtoglavica, bolovi u stomaku, povraćanje, razdražljivost, iznenadno povlačenje iz igre i bekstvo u san koji donosi olakšanje, sve su to neki od simptoma migrenske glavobolje. Iznenada se jave, neko vreme traju i onda prestaju. U predškolskom uzrastu migrena se češće javlja kod dečaka nego kod devojčica.

Da bi se dijagnostikovala bilo koja vrsta, potrebno je da neurolog prati mališana određeni period, obično četiri do šest nedelja. Za to vreme roditelji vode dnevnik glavobolja i upisuju sve promene ponašanja deteta i situacije koje prethode pojavi glavobolje. Veoma je važno napomenuti da se roditelji često boje da detetu daju lekove koje su lekari propisali ili ih ne daju kako treba. Nije u redu pustiti dete da ga boli glava, obično se dobar efekat postiže paracetamolom ili ibuprofenom u ogovarajućoj količini. Nekada će lekovi biti veoma korisni ukoliko se uzmu na vreme i sprečiti komplikacije tokom glavobolje, naročito migrenskog tipa. 

Mogu li se sprečiti?

To zapravo i spada u važan deo lečenja: uočiti faktore koji nekada provociraju nastanak glavobolje i sprovoditi mere njenog sprečavanja. Zdrav način ishrane uz tri glavna obroka i dve užine, uzimanje dovoljne količine tečnosti, naročito u letnjim mesecima i nakon fizičke aktivnosti, dovoljno sna, mogu biti neke od mera koje pomažu.

Ako kod mališana primetite pojavu glavobolje, podstaknite ga da legne u krevet, zamračite sobu i uklonite sve što mu smeta. Takođe, obratite pažnju na situacije koje vaše dete čine napetim i zbog kojih se oseća uplašeno ili razdražljivo i pokušajte da ih izbegnete.

Kako pomoći detetu?

Ukoliko vam se dete požali na ponavljanu glavobolju, obavezno se obratite pedijatru. Ako je to neophodno, pedijatar će vas uputiti neurologu koji će odrediti dalji tok ispitivanja, otkriti uzrok glavobolja i preporučiti terapiju. Danas postoje brojni lekovi koji mogu da pomognu. A ono što mi možemo da učinimo je da deci obezbedimo ustaljenu dnevnu rutinu, odgovarajući odmor, prijatne trenutke i zdrav način ishrane. To su sigurne mere prevencije glavobolja.

Tekst: Vesna Stanimirović