Upale uha javljaju se još kod beba, a naročito su česte kod dece koja idu u kolektiv, jer su više izložena virusima i bakterijama. Kod bebica je teško utvrditi da li se radi o upali uha, naročito kada bol nije jak. Međutim, postoje simptomi na koje mame treba da obrate pažnju, a pedijatar dr Jelena Jovanović, sa kojom smo razgovarali o ovoj temi, insistira na tome da svaka mama ume da proceni kada je njenoj bebi stvarno loše i kada je vreme za posetu lekaru. Osim što nam je sa medicinske tačke gledišta objasnila kako dolazi do upale uha i šta su terapija i preventiva, doktorka Jovanović je naglasila da je najvažnije za svako dete i bilo koje zdravstveno stanje sa kojim se ono suočava, da ima blizak kontakt sa mamom. Svakom detetu - mama je najbolji lek, a kao glavnu stvar dr Jovanović poručuje mamama da se vrate svojim instinktima, da „osluškuju“ i prate svoju decu, reaguju na njihove zahteve i da se oslone na svoju intuiciju.

Koji su uzroci upale uha kod beba i dece?

- Ukoliko je dete prethodno imalo infekcije nosa (kijavicu) ili upalu grla, one mogu da se iskomplikuju upalom uha.

Upala uha kod beba može da ima vrlo različite simptome: epizode vrištanja, hvatanja za glavu, za uši, temperaturu, povraćanje, proliv...

Takve infekcije su najčešće izazvane virusima, mada upalu mogu da prouzrokuju i drugi mikroorganizmi, kao što su bakterije i gljivice. Kod beba je Eustahijeva tuba koja povezuje nosno-ždrelni deo sa srednjim uhom široka i horizontalno postavljena, pa se sadržaj iz nosa i ždrela lako sliva u srednje uho. Osim toga, embriološki razvoj samog srednjeg uha po rođenju još nije sasvim završen. Novorođenče ima gornji deo bubne duplje ispunjen posebnim, miksomatoznim embrionalnim tkivom, koje je podložno upali. Naravno da udela ima i nezreo imunološki sistem.

Koji simptomi ukazuju na upalu uha kod beba?

- Najčešće je beba prehlađena par dana ranije, nos joj curi ili je zapušen, kija ili kašlje. Većina takvih infekcija prolazi spontano, uz čišćenje nosa fiziološkim rastvorom i dojenje. Kod ovakvih simptoma, mama je tu da leči! Ako beba otežano guta, potrebno je dati joj lek protiv bola, jer će on delovati veliki deo dana i biće joj lakše. Majčino mleko je od velike pomoći za bebu, zato što sadrži imunoglobuline, a sam akt sisanja otpušava i nos. Ako se prehlađena beba hrani na flašicu, takođe treba čistiti nos, a prilikom hranjenja je treba uspraviti, postaviti koso u mamino naručje, nalik na položaj za dojenje. Međutim, ako je beba sve neraspoloženija, teže sisa i guta, i svakog dana joj je lošije, onda sumnjamo na komplikacije. Upala uha kod beba može da ima vrlo različite simptome: epizode vrištanja, hvatanja za glavu, za uši, temperaturu, povraćanje, proliv... Ukoliko mama primeti da je bebi sve lošije, svakako treba da je odvede kod lekara, umesto da sama postavlja dijagnozu. Kod malog deteta je već lakše, ono se žali na iznenadni, jak bol koji probada, ili bar pokazuje uho uz grč na licu i vrisak.

Da li do upale uha može da dođe ako je beba ili dete duže vreme izloženo vetru?

- Vetar može da iznuri, da dovede do prehlade, a da li će se ona dalje komplikovati, to je teško pretpostaviti. Srećom, svaka mama zna šta je dobro za njenu bebu. Zaista postoji taj iskonski materinski osećaj kada da je prigrli i ušuška, a kada da je razgoliti. Mama treba da provodi vreme napolju sa bebom, ali svakako treba i da se upravlja prema tome kakve su vremenske prilike. Ono što je njoj neprijatno, neprijatno je i bebi. Nijedna mama neće ostati na hladnom i jakom vetru ili neprijatnom mestu dugo sa svojom bebom. To je prirodni instinkt. Nema univerzalnih saveta. Ja bih volela da pokušamo da mamama vratimo veru i sigurnost baš u te spontane reakcije u datoj situaciji. Majčino prisustvo i njen osećaj za dete je od suštinske važnosti za njegovu dobrobit. Samopouzdana mama, koja osluškuje svoje dete i reaguje prirodno, daje mu signale da je tu, da ga štiti i voli. I čini spontano baš ono što je njenom detetu najpotrebnije.

Koja deca spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju upala uha?

- Ona koja i inače čujno dišu zbog uvećanog trećeg krajnika ili uvećana sva tri. Taj treći krajnik, koji se nalazi na zadnjem zidu ždrela, otežava eliminaciju sekreta, disanje i prodor vazduha u uho, i time komplikuje i prolongira upalu... Upravo ta deca imaju česte epizode upala dok su mala, sve dok ne dođu u uzrast od oko pet godina, kada se treći krajnik prirodno smanjuje. Rizična su i deca koja moraju rano da krenu u jaslice ili vrtić, jer je puno dece u zatvorenom prostoru, i tu se infekcije brzo šire.PageBreak

Poslednjih godina se preporučuje da se bebama pred spavanje svakodnevno ispira sluznica nosa. Zašto to nije dobro i kako utiče na upalu uha?

- Čišćenje sluznice koja je obolela, odnosno „u prehladi“, ima smisla. Međutim, besmisleno je smetati zdravoj sluznici bilo kakvim intervencijama i ispiranjima. Stalno nam dolaze mame koje svakodnevno čiste bebama nosić, a ja se pitam otkud je došla takva preporuka.

Čišćenje sluznice nosa kada je dete prehlađeno se podrazumeva. Ali ako je dete zdravo, čišćenje nosa fiziološkim rastvorom nema smisla

Ako samo malo razmislimo, shvatićemo da su kroz vekove prošle tolike generacije dece kojoj niko pred spavanje nije sipao fiziološki rastvor u nos i, uopšte, spirao sluznice. Uplašeni roditelji se, slušajući savete, svakodnevno „obrušavaju“ na dete, a ono vrišti, lije suze, koje se prirodno slivaju kroz nozdrve. Pod pritiskom od plakanja, sav sekret iz nosa se sabije u uho, jer prati anatomske puteve. I tako se stvara komplikacija koja nastaje iz zdrave pozicije. Potpuno nepotrebna. Zašto uticati na prirodno i zdravo stanje deteta ćišćenjem sluznica?
Fiziološki rastvor i kapi za nos kod dece su vrlo korisni kada je to potrebno - u slučaju prehlade. I samo tada.

Zašto se ne preporučuje čišćenje ušiju štapićima? Na koji način treba da se  čiste?

- Čišćenje štapićima se ne preporučuje jer uho stvara sopstveni žuti vosak - cerumen, koji oblaže kanal i čisti put vazduhu koji tuda treba da struji slobodno. ORL lekari ne preporučuju korišćenje štapića za čišćenje i zbog toga da se čepićima od cerumena koji nabubre u kontaktu sa vodom ne bi potpuno zapušili kanali dok u njih guramo štapić. Još jedan razlog je da štapićem ne oštetimo sluznicu ili bubnu opnu.
Takođe se ne savetuje stavljanje ulja ili čuvarkuće u spoljašnji ušni kanal. Kada je u pitanju upala uha, sve što treba raditi kao prvu pomoć je grejati regiju uha toplim oblogama, dati lek protiv bola i učiniti nos prohodnim. Kod dece se ne preporučuje ni korišćenje aparata za ispiranje ušnih kanala. Sva ispiranja ove zone se obavljaju kod ORL specijalista.

Koja terapija se preporučuje kod upala uha i koliko dugo se sprovodi?

- Daju se lekovi za suzbijanje bola i fiziološki rastvor bebama, a deci se već u prvoj godini daju i kapi za nos.

Kadajeupitanjuupalauha,sveštotrebaraditikaoprvupomoćjegrejatiregijuuhatoplimoblogama,datilekprotivbolaiučinitinosprohodnim

O potrebi za antibiotikom odlučuje lekar. Ako se detetu dâ antibiotik, lečenje njime traje sedam dana. Najčešće se o tome konsultuju ORL lekar i pedijatar, i to tako što prate kliničku sliku, lokalni nalaz i analize krvi kod deteta. 

Koji su alternativni načini lečenja upale uha i kod koje vrste upala se preporučuju?

- Vrlo korisno može da bude postavljanje magneta za Su Jok terapiju (metoda koja "radi" po akupunkturnom principu) na šaku ili stopalo deteta. Može da se sprovede i homeopatsko lečenje dece, ali je neophodno da pedijatar i ORL lekar prate ceo proces do izlečenja.

Šta je prevencija, naročito kod dece kod koje se upale često vraćaju?

- Dojenje, bavljenje bebom bez napetosti i straha, sposobnost mame da se prilagodi potrebama deteta, i da ne paniči. Ako je neizbežan rani polazak u jaslice ili veliku grupu u vrtiću, dobro je znati da postoje i ova druga, dopunska sredstva podrške i mami i bebi. Mogu da pomognu i brojni preparati koji podižu imunitet deteta - kao što je propolis, enzimski imuno preparati koji utiču na smanjenje veličine trećeg krajnika, probiotici. A ako je indikovano, tu je i mogućnost stavljanja aeracionih cevčica.

Čemu služe cevčice za drenažu uha i u kojim slučajevima se koriste?

- Takozvane aeracione cevčice se postavljaju u toku operacije trećeg krajnika kod dece koja imaju česte, ponavljane upale uha. One dovode vazduh u srednje uho i time prekidaju zapaljenje. Za sluh je važno da u svakom segmentu uha ima vazduha, kako bi se zvuk sproveo do receptornih zona sluha u mozgu. Kod upale se sekret sliva iz nosa iza bubne opne i tako nastaje negativni pritisak, koji uvlači bubnu opnu unutra - što onemogućava strujanje vazduha, pa zapaljenje stalno tinja. Dete je tada zagluhnuto (čuje kao kroz vodu), slabije napreduje, slabije uči, hrče dok spava...
Cevčice postavljaju ORL hirurzi kada donesu odluku o tome. Njima treba da prepustimo preduzimanje koraka iz svog domena, u dogovoru sa ORL lekarima (otorinolaringolozima). Cevčice su odlična stvar za decu, a za ORL hirurge su rutinska intervencija. Neverovatan je preokret kad od deteta koje stalno kunja i ima infekcije - nakon ugradnje cevčica vidite veselo dete koje retko boluje i napreduje u svemu, a noću lepo spava. 

Tekst: Manja Perić Mitić