Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedijatra: Kada dete zaboli uho

Kako mame mogu da pomognu svom detetu kada se požali na jako probadanje u predelu uha i kako se ove upale mogu sprečiti, savetuje doktorka Jelena Jovanović.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Upale uha javljaju se još kod beba, a naročito su česte kod dece koja idu u kolektiv, jer su više izložena virusima i bakterijama. Kod bebica je teško utvrditi da li se radi o upali uha, naročito kada bol nije jak. Međutim, postoje simptomi na koje mame treba da obrate pažnju, a pedijatar dr Jelena Jovanović, sa kojom smo razgovarali o ovoj temi, insistira na tome da svaka mama ume da proceni kada je njenoj bebi stvarno loše i kada je vreme za posetu lekaru. Osim što nam je sa medicinske tačke gledišta objasnila kako dolazi do upale uha i šta su terapija i preventiva, doktorka Jovanović je naglasila da je najvažnije za svako dete i bilo koje zdravstveno stanje sa kojim se ono suočava, da ima blizak kontakt sa mamom. Svakom detetu - mama je najbolji lek, a kao glavnu stvar dr Jovanović poručuje mamama da se vrate svojim instinktima, da „osluškuju“ i prate svoju decu, reaguju na njihove zahteve i da se oslone na svoju intuiciju.

Koji su uzroci upale uha kod beba i dece?

- Ukoliko je dete prethodno imalo infekcije nosa (kijavicu) ili upalu grla, one mogu da se iskomplikuju upalom uha.

Upala uha kod beba može da ima vrlo različite simptome: epizode vrištanja, hvatanja za glavu, za uši, temperaturu, povraćanje, proliv...

Takve infekcije su najčešće izazvane virusima, mada upalu mogu da prouzrokuju i drugi mikroorganizmi, kao što su bakterije i gljivice. Kod beba je Eustahijeva tuba koja povezuje nosno-ždrelni deo sa srednjim uhom široka i horizontalno postavljena, pa se sadržaj iz nosa i ždrela lako sliva u srednje uho. Osim toga, embriološki razvoj samog srednjeg uha po rođenju još nije sasvim završen. Novorođenče ima gornji deo bubne duplje ispunjen posebnim, miksomatoznim embrionalnim tkivom, koje je podložno upali. Naravno da udela ima i nezreo imunološki sistem.

Koji simptomi ukazuju na upalu uha kod beba?

- Najčešće je beba prehlađena par dana ranije, nos joj curi ili je zapušen, kija ili kašlje. Većina takvih infekcija prolazi spontano, uz čišćenje nosa fiziološkim rastvorom i dojenje. Kod ovakvih simptoma, mama je tu da leči! Ako beba otežano guta, potrebno je dati joj lek protiv bola, jer će on delovati veliki deo dana i biće joj lakše. Majčino mleko je od velike pomoći za bebu, zato što sadrži imunoglobuline, a sam akt sisanja otpušava i nos. Ako se prehlađena beba hrani na flašicu, takođe treba čistiti nos, a prilikom hranjenja je treba uspraviti, postaviti koso u mamino naručje, nalik na položaj za dojenje. Međutim, ako je beba sve neraspoloženija, teže sisa i guta, i svakog dana joj je lošije, onda sumnjamo na komplikacije. Upala uha kod beba može da ima vrlo različite simptome: epizode vrištanja, hvatanja za glavu, za uši, temperaturu, povraćanje, proliv... Ukoliko mama primeti da je bebi sve lošije, svakako treba da je odvede kod lekara, umesto da sama postavlja dijagnozu. Kod malog deteta je već lakše, ono se žali na iznenadni, jak bol koji probada, ili bar pokazuje uho uz grč na licu i vrisak.

Da li do upale uha može da dođe ako je beba ili dete duže vreme izloženo vetru?

- Vetar može da iznuri, da dovede do prehlade, a da li će se ona dalje komplikovati, to je teško pretpostaviti. Srećom, svaka mama zna šta je dobro za njenu bebu. Zaista postoji taj iskonski materinski osećaj kada da je prigrli i ušuška, a kada da je razgoliti. Mama treba da provodi vreme napolju sa bebom, ali svakako treba i da se upravlja prema tome kakve su vremenske prilike. Ono što je njoj neprijatno, neprijatno je i bebi. Nijedna mama neće ostati na hladnom i jakom vetru ili neprijatnom mestu dugo sa svojom bebom. To je prirodni instinkt. Nema univerzalnih saveta. Ja bih volela da pokušamo da mamama vratimo veru i sigurnost baš u te spontane reakcije u datoj situaciji. Majčino prisustvo i njen osećaj za dete je od suštinske važnosti za njegovu dobrobit. Samopouzdana mama, koja osluškuje svoje dete i reaguje prirodno, daje mu signale da je tu, da ga štiti i voli. I čini spontano baš ono što je njenom detetu najpotrebnije.

Koja deca spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju upala uha?

- Ona koja i inače čujno dišu zbog uvećanog trećeg krajnika ili uvećana sva tri. Taj treći krajnik, koji se nalazi na zadnjem zidu ždrela, otežava eliminaciju sekreta, disanje i prodor vazduha u uho, i time komplikuje i prolongira upalu... Upravo ta deca imaju česte epizode upala dok su mala, sve dok ne dođu u uzrast od oko pet godina, kada se treći krajnik prirodno smanjuje. Rizična su i deca koja moraju rano da krenu u jaslice ili vrtić, jer je puno dece u zatvorenom prostoru, i tu se infekcije brzo šire.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica