Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da dete s autizmom lepše spava

Saznajte na koji način roditelji dece s autizmom mogu uticati na redovan san svog mališana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najnovija studija amerčkog Univerziteta „Vanderbilt“ pokazala je da edukovanje roditelja dece s autizmom o snu pomaže unapređenju ponašanja i kvaliteta života te dece.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji se manifestuje poteškoćama u društvenoj interakciji i komunikaciji. Može se kretati od blagog do ozbiljnog autizma, a neka deca koja žive s ovim problemom imaju poteškoće da zaspe.

Istraživači koji su sproveli ovu studiju obezbedili su edukovanje o spavanju za roditelje osamdesetoro dece uzrasta od dve do deset godina. Mame i tate autistične dece dobile su adekvatne informacije o tome kako stvoriti uslove u kojima će njihovi mališani samostalno poželeti da odu na spavanje.

Takođe, naučnici su pomogli roditeljima da isplaniraju dnevni raspored, koji će deci pomoći da odlazak u krevet deci postane rutina, ali su savetovali i kako podstaći dete da ponovo zaspi ukoliko se probudi u toku noći.

Rezultati su pokazali da su deca roditelja koji su prošli kroz program edukacije postigla kvalitetan san, što se odrazilo i na njihove dnevne aktivnosti. Naime, roditelji koji su podstakli decu da vežbaju i bave se fizičkim aktivnostima, koji su svojim mališanima ograničili unos kofeina i smanjili dozvoljeno vreme za igranje video igara neposredno pred spavanje imali su bolje rezultate.

Mališani koji su promenili svoje dnevne navike, a ranije su imali poteškoće da utonu u san, lakše su odlazili na spavanje, ali je promena pozitivno uticala i na njihovo ponašanje tokom dana. Oni su pokazali da se lakše nose s nervozom i da im je lakše zadržati pažnju. Primećena je i promena u ponavljajućem ponašanju, koje je, inače, karakteristično za autističnu decu, ali i da je opšti kvalitet života unapređen.

"Takođe", ističe dr Melou s Univerziteta "Vanderbilt" u Tenesiju, "i roditelji su imali koristi od obrazovnog programa koji smo im ponudili – otkrili su nam da sada više veruju u svoje roditeljske sposobnosti."

"Još uvek nema dovoljno sličnih istraživanja, koja bi pomogla porodicama dece s autizmom da nauče kako uticati na mališane s ovim problemom da sami lako osete potrebu za snom",  rekla je dr Bet Melou.

Međutim, ona je naglasila da sa svojim kolegama i Mreže za tretman autizma vredno radi na tome da što više roditelja dobije neophodne informacije, koje će pomoći deci na utonu u lepe snove i kvalitetno se odmore.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica