Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti dečjeg urologa: Kako rešiti problem noćnog mokrenja

Izvestan broj mališana i njihovih roditelja susreće se sa noćnim umokravanjem. Iako razlozi mogu da budu različiti jedno je sigurno - ako lečenje ne počne na vreme deca za posledicu mogu da imaju psihološke probleme, emotivne i ...

  Izvor: Foto: Thinkstock

Zbog čega se noćno umokravanje (termin na kojem urolozi insistiraju), odnosno enureza događa i kako se leči, razgovarali smo sa dr Predragom Ilićem, specijalistom dečje hirurgije i dečje urologije, načelnikom Odeljenja urologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić".

Šta je noćno umokravanje? Da li je uzrok tome nedovoljna zrelost organizma, loša navika, ili je u pitanju ozbiljan zdravstveni problem?

- Noćno umokravanje ili, stručno nazvano - noćna enureza, jeste stanje kada se

Šta kaže statistika?Prema podacima iz svetske literature, svako četvrto dete do pet godina ima enurezu. Kada deca krenu u školu, taj problem ima svako deseto dete, a u uzrastu od 10 godina - sedam odsto dece. To bi značilo da u svakom razredu osnovne škole postoji dva-tri deteta koja se noću umokravaju, a jedan do dva odsto dece će nastaviti to da čini i kasnije. U Beogradu problem noćnog umokravanja ima oko 18.000 dece, a procenjuje se da ga u Srbiji ima oko 150.000 dece.

dete umokrava noću, tokom sna. Do te pojave najčešće dolazi usled nedovoljnog lučenja hormona nadbubrežne žlezde, koji se zove antidiuretski hormon.

Da li je noćno umokravanje isto što i učestalo mokrenje deteta u toku dana, usred igre - na primer, pa i tokom noći, za vreme sna?

- Niko ko je zdrav, pa ni dete koje ima zdravu bešiku i bubrege, ne može da se u snu umokrava. Zdravom detetu to noćno umokravanje može ponekad da se dogodi samo u kratkim trenucima budnog stanja, ali nipošto u snu! Razlozi za nekontrolisano umokravanje mogu da budu poremećaji bešike, odnosno uretre (mokraćne cevi), kao i neurološki poremećaji - što zahteva kompleksnije ispitivanje i lečenje. Ali, izolovana noćna enureza kod dece se javlja uglavnom zbog nedovoljnog lučenja antidiuretskog hormona.

Razlozi noćnog umokravanja

Od brojnih razloga za koje se verovalo da su uzrok noćnog umokravanja, danas se zna da su glavni "krivci": genetski faktor, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu i relativno mali kapacitet mokraćne bešike. Kada je u pitanju genetika, ako su bliski preci u detinjstvu imali enurezu, imaće je i dete. U slučaju da su oba roditelja imala taj problem, verovatnoća da će njihovo dete da se umokrava - iznosi čak 75 odsto.

Povezane vesti

Inače, poslednjih godina je identifikovano nekoliko gena koji su značajni za nastanak enureze. Deca sa enurezom su "čvrsti spavači", koji se teško razbuđuju. Istovremeno, kod većine takvih mališana noću postoji povećano stvaranje mokraće. To je posledica poremećaja u ritmu lučenja jednog neuropeptida (vazopresina) u mozgu, koji na nivou bubrega reguliše količinu i gustinu stvorene mokraće u snu. Jedna od najčešćih zabluda jeste da je noćno umokravanje posledica samo psiholoških problema, odnosno psihološkog profila deteta. Istina je da deca, ako lečenje ne počne na vreme, imaju psihološke probleme, emotivne i sociološke poremećaje, ali su oni uglavnom posledica a ne uzrok enureze.

U kojem uzrastu ne sme da se toleriše noćno umokravanje deteta, kom doktoru se obratiti i kako izgleda lečenje, saznajte na sledećoj strani.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica