Afte su bele naslage oivičene crvenim obrubom, locirane sa unutrašnje strane obraza, a nekad ih ima i na jeziku i nepcu. Ako ih nikada niste imali, verujte na reč - veoma su bolne i neprijatne. Uostalom, ime su dobile od grčke reči čije je značenje - pali, gori. Pretpostavlja se da ih izazivaju virusi, a tome potpomaže loša higijena usta i zuba, kao i prljave ruke. Iskustvo govori da su neka deca sklonija nastanku afti, pogotovo posle pada imuniteta.

Lečenje afti nije precizno određeno. Naime, leče se simptomatski, pre svega da bi se ublažio bol, odnosno da bi dete moglo da jede. Pola sata pre obroka, mališanu treba dati Paracetamol, a posle obroka da u ustima "promućkati" neki antiseptik. Afte prolaze za desetak dana, ali ako se šire i često ponavljaju, to jest recidiviraju, neophodno je potražiti mišljenje stomatologa. Ishrana treba da bude pretežno kašasta. Začinjena, vruća ili hladna, čvrsta hrana može samo da pogorša stanje afti i kod deteta izazove otpor prema jelu.

S obzirom da do danas nije otkriveno šta, zapravo, izaziva afte, nemoguće je preporučiti adekvatan način za njihovu prevenciju. Međutim, možete da smanjite učestalost pojave afti kod svog deteta tako što ćete mu prati ruke i izbegavati upotrebu grubih četkica prilikom pranja zubića ili desni. Pored toga, važno je da voće i povrće koje konzumira - uvek bude dobro oprano. Takođe treba voditi računa da posuđe iz kojeg se jede uvek bude čisto, kao i pribor za jelo. Dete obavezno treba da ima svoju čašu za vodu.