Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ciste na jajnicima kod devojčica

Verovali ili ne, i to može da se dogodi ženskoj deci! Ali, ciste na jajnicima neretko nestaju same, ili se uspešno leče.

Roditeljima koji nisu imali kontakt sa ovom oblašću, deluje gotovo neverovatno da bebama i devojčicama može da se dogodi isto što i odraslim ženama, a to je cista na jajniku. Međutim, praksa dokazuje suprotno, kao i da je reč o pojavi koja, ako ne nastupe komplikacije, sama po sebi nije opasna.

Cista je uvećanje jajnika prilikom kog se jedan deo jajnika napuni tečnošću. Ćelije koje se u jajniku umnožavaju, stvaraju «lažnu kapsulu», tanak omotač unutar koga se luči tečnost - koja povećava veličinu i zapreminu jajnika.

Dr Zoran Stanković, ginekolog za decu i adolescente Službe za dečju i adolescentnu ginekologiju Instituta za majku i dete «Dr Vukan Čupić», objašnjava ovu pojavu, uzroke i načine lečenja, ali i komplikacije koje je prate.

- Reč je o promenama koje znače blagi poremećaj funkcije jajnika. Ciste se smatraju fiziološkom pojavom i same po sebi nisu opasne, ali često zbunjuju i plaše.

Zašto se ciste javljaju?

- Postoje razlike u razlozima nastajanja cista, u zavisnosti od uzrasta u kome se uočavaju. Ciste na jajniku mogu da se jave kod beba na rođenju, kod devojčica pre nego što je nastupila menstruacija, kod žena u reproduktivnom periodu i u menopauzi.

Zašto nastaju ciste jajnika kod novorođenčadi?

- Ciste najčešće nastaju u poslednjim nedeljama trudnoće, dok su bebe u materici, i to zbog povećanog lučenja hormona u posteljici. Reč je o hormonima koji se nazivaju gonadotropini, a koji su neophodni da bi jajnik imao normalnu funkciju. Uobičajeno je da postoje male količine tih hormona u uzrastu pre nastupanja menstruacije, a ukoliko dođe do povišenih vrednosti, nastaje cista jajnika - koja se kod bebe uočava na rođenju.

Kako se prepoznaje cista kod beba?

- Najčešće se ciste jajnika u periodu pre rođenja otkrivaju slučajno, tokom ultrazvučnog pregleda u poslednja dva meseca trudnoće, a mogu se videti i neposredno po rođenju. U suštini ne stvaraju tegobe i zato se najčešće i otkriju tokom ultrazvučnog pregleda abdomena, koji je zatražen iz nekog drugog razloga.

Kako se leče ciste kod novorođenčadi?

- Spontani nestanak manjih cista se događa posle rođenja, kada se fetus izvuče iz majčinog hormonalnog miljea. Kod fetusa sa cistom većom od šest centimetara, savetuje se planiranje carskog reza.

Ako cista opstaje ili se uvećava posle rođenja duže od četiri meseca, ona može da ugrozi vitalnost jajnika i zato zahteva operativno lečenje. Očuvanje tkiva jajnika je otežano zbog male zapremine jajnika, ali to je osnovno pravilo u operativnom lečenju u ovom uzrastu.

Metoda izbora jeste i aspiracija cista većih od četiri centimetra, pod kontrolom ultrazvuka, jer se na taj način smanjuje rizik od nastanka komplikacija.

U slučajevima uvrtanja ciste i jajnika, neophodan je hitan operativni pristup. Naravno, blagovremena dijagnostika, pravilno praćenje pacijenta i lečenje po protokolu smanjuju rizik od gubitka jajnika.

Čime su uslovljene ciste jajnika kod devojčica?

- Ciste jajnika se mogu otkriti i u uzrastu od šestog meseca života do jednanaeste, dvanaeste godine, a obično se otkrivaju u drugoj i trećoj godini života. I ove ciste uglavnom nastaju zbog preranog lučenja hormona gonadotropina, hormona koji se luče u hipofizi.

Najčešći razlog nastanka cista jeste upravo prevremeno «buđenje» hormona hipofize, ali moguće je da se pojave i zbog načina ishrane (konzumiranje hrane sa različitim konzervansima, ili genetski modifikovane hrane), ili ako devojčica koristi majčine kreme za telo koje mogu da sadrže hormon - estrogen.

Važno je da roditelji znaju da same ciste, po pravilu, nisu opasne. Potrebno je da se pažljivo prate, najbolje u dogovoru sa dečjim ginekolozima i dečjim endokrinolozima.

Kako se ciste prepoznaju kod devojčica u periodu pre nastanka prve menstruacije?

- Ukoliko cista traje duže, može da prouzrokuje stvaranje estradiola, hormona koji pokazuje simptome pojave prevremenog puberteta. Kod tih devojčica se uočava povećanje dojki, stidna maljavost... a može da se pojavi i prevremena menstruacija u petoj-šestoj ili devetoj-desetoj godini života.

Ako devojčica pre osme godine ima neki od ovih simptoma, obavezno je da se uradi ultrazvučni pregled. Tokom tih pregleda se ponekad otkrije postojanje ciste jajnika kao uzroka pojave prevremenog puberteta.

Povećanje dojki kao upozorenje

Roditelji najčešće dovedu decu lekaru zato što ne znaju koji je razlog za povećanje dojki. Kada se uradi ultrazvučni pregled, vidimo da se promena nalazi na jajniku.

Jajnici su do devete-desete godine smešteni u abdomenu, kada se spuštaju u malu karlicu. Njihov smeštaj sam po sebi dozvoljava da nastane velika cista, zapremine i do četiri litra, a da se ne primeti ništa, sem blage nadutosti u stomaku. Cista potiskuje creva i okolne organe, nalazi sebi mesta i ne pravi nikakve simptome. Ukoliko ne dođe do drugih funkcionalnih tegoba, teško je posumnjati i otkriti cistu, osim ultrazvučnim pregledom.

Kako se leče ciste kod devojčica?

- Veoma je važno da se pravilno postavi dijagnoza ciste i eventualnog postojanja komplikacija. U situacijama kada nisu nastale komplikacije, neophodno je da se ciste prate ultrazvučnim pregledima - u pravilnim vremenskim periodima, u rasponu od četrnaest dana do šest nedelja.

Veće ciste se mogu punktirati, kada se obavezno proverava nivo pojedinih tumorskih markera i hormona iz tečnosti ciste.

Ponekad je neophodna operacija, obavezno laparoskopskim putem. Kolege iz SAD-a su utvrdile da veći uspeh u očuvanju tkiva jajnika pri operaciji imaju ginekolozi koji se bave dečjom i adolescentnom ginekologijom, u odnosu na ostale operatore koji mogu da dođu u kontakt sa malim pacijentima.

Koje komplikacije mogu da se jave kod devojčica?

- Cista tokom rasta izaziva bol u predelu stomaka, a može da nastane i krvarenje unutar ciste, prskanje zidova ciste i krvarenje iz jajnika u trbuh. Komplikacija koja ugrožava dalji život jajnika i jajovoda je - uvrnuće.

Jajnik koji u sebi ima cistu, ima i hormone koji podstiču njen rast. Cista ima tendenciju da brzo raste i povećava svoju zapreminu, pa i tokom uobičajenih fizičkih aktivnosti lako može da dođe do uvrtanja jajnika.

Zašto dolazi do uvrtanja jajnika?

- Jajnik je sa jedne strane povezan jajovodom, a sa druge krvnim sudom i, na neki način, fiksiran je sa dve strane. Bez obzira na to, može da dođe do njegovog uvrtanja upravo zato što se zapremina poveća - svojom težinom povuče sve oko sebe i napravi uvrnuće. Ono može da bude tri, četiri puta oko jajovoda.

Koliko je uvrnuće jajnika česta pojava?

- Ova pojava nije česta, ali nije ni retka. Veliki broj devojčica, posebno u uzrastu između osme i četrnaeste godine života, javlja se sa uvrnućem jajnika i rizikom da takav jajnik bude izgubljen, zato što u njemu prestaje cirkulacija. U proseku, na Odeljenju ginekologije Instituta za majku i dete godišnje ima oko petnaest devojčica uzrasta od rođenja do dvadeset godina sa uvrnućem jajnika, koje otkrijemo i operišemo. To je komplikacija koja traži hitan operativni tretman i puno znanja, ali za razliku od klasičnog pristupa kojim se jajnik odstranjuje, mi nastojimo da takav jajnik sačuvamo.

Simptomi mogu da zavaraju

Uvrnuće jajnika se kod dece teško razlikuje od drugih bolesti, jer može da stvara tegobe slično kao upala slepog creva: bol, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu. Ako se dođe kod dečjeg ginekologa, lako je otkriti o čemu je reč, a teško ako se dete posmatra generalno. Jer, kod dece se pre posumnja na mnoge druge stvari nego na uvrnuće jajnika.

Da li ciste ostavljaju posledice po kasniju reproduktivnu funkciju polnih organa?

- Ako ne nastanu komplikacije, po pravilu nema drugih posledica za dalju funkciju jajnika.

Da li majke mogu da urade nešto što bi sprečilo nastanak cisti kod njihovih devojčica?

- Ako se kod devojčice iz meseca u mesec stvaraju nove ciste, primena kontraceptivnih pilula može da spreči njihov nastanak i razvoj i sačuva jajnike od traume.

Milica Gacin

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica