Koliko su druga deca "opasna" za dete posle povratka u kolektiv?

Nažalost, svedoci smo da se i bolesna deca vode u kolektiv. Zato je zaista moguće da tek oporavljeno dete dođe u kontakt sa obolelim mališanom. To se teško može sprečiti jer zadire u pogrešan zdravstveni koncept većine vrtića - nema veze što dete kija, kašlje, "staklasto" gleda... Neka ide u vrtić, neka ojača!

Ima li konkretnih preporuka kada vratiti dete u vrtić posle preležane infekcije?

Teško je napraviti recept za povratak u vrtić, ali ćemo izneti osnovne principe:

- Ako je dete imalo nekomplikovanu virusnu bolest disajnih organa, koja je bila praćena visokom temperaturom - treba da ostane kod kuće bar sedam dana od ozdravljenja.

- Ako se tokom virusne infekcije razvila neka od ozbiljnijih komplikacija koja traži antibiotsku terapiju (bronhitis, zapaljenje pluća) - potrebno je 10 do14 dana poštede od vrtića.

- Kod dece koja imaju lakši oblik virusnih infekcija disajnih organa (bez temperature), ali sa jakim kašljem i izraženim kijanjem - dovoljno je par dana poštede od izlečenja deteta.

Kada dete može da se vrati svim fizičkim aktivnostima?

Predškolska deca se retko izlažu ekstremnim naporima, pa je dovoljno sedam do deset dana poštede posle završetka bolesti. Izuzetak su teže infekcije (grip) ili komplikovane infekcije - koje traže bar dvonedeljnu poštedu od jačih fizičkih napora.

Kako dete zaštititi od novih infekcija?

Odmah treba istaći da NEMA dokazanog medicinskog preparata koji može da toliko pojača detetov imunitet protiv virusa da ono bude bezbedno! Ko to pronađe i dokaže da je efikasno - postaće veoma slavan i bogat!

A vitaminski preparati?

U periodu oporavka od infekcija, nije loše detetu dati neki od multivitaminskih sirupa. Nema "tvrdih" medicinskih dokaza da vitamini mogu da zaštite dete od novih infekcija, ali sigurno ne mogu da mu štete.  

Kada treba razmotriti privremeni prekid odlaska u vrtić?

Ovo nije laka odluka!

Socijalizacija deteta je zaista veoma važna, pa se roditelji nađu u nezgodnoj situaciji da "vagaju" zdravlje i opravdanu potrebu da dete pohađa kolektiv. Ipak, ima situacija kada treba razmisliti o privremenom povlačenju deteta iz vrtića:

- Ako dete i pored dobrog oporavka ima "serijske" infekcije praćene visokom temperaturom - to znači da ono posle nekoliko dana od povratka u školicu ponovo oboli, iako se potuno oporavilo od infekcije i dobilo dozvolu da se vrati u vrtić. Kada se ovo ponavlja, stvarno je "greh" terati dete u kolektiv.

- Kada dete ima česte komplikacije tokom infekcije koju dobija u vrtiću. Na primer, ako dete posle nekoliko dana od oporavka dobije virusnu infekciju koja se završi zapaljenjem pluća, izleči se, vrati se u vrtić, pa dobije bronhitis... izleči se, pa se opet razboli i dobije napad astme. Tada ga treba povući  iz kolektiva, javiti se pedijatru da se obave neophodna ispitivanja i ordinira prava terapija, pa tek onda treba razmotriti njegov povratak u kolektiv.

Na kraju želimo da naglasimo da je od ogromnog značaja saradnja roditelja i pedijatra koji prati dete. Porazgovarajte sa pedijatrom, posavetujte se, pa će i odluka biti prava.

Imunitet je važan

Odbrambena sposobnost (imunitet) deteta je veoma važna kada je reč o dužini oporavka posle virusne infekcije, jer utiče na dužinu borbe sa virusom, pa tako i na trajanje oporavka. Dobar primer su serijske infekcije. Ako dete posle nekoliko "zdravih dana" ponovo oboli, trajanje bolesti je duže jer se imuni sistem nije oporavio od prethodne infekcije. Naravno, tada je i oporavak duži.

Podizanje" imuniteta

 Pravilna ishrana bogata prirodnim vitaminima i mineralima, može pomoći detetu da podigne tzv. nespecifičnu otpornost organizma. To ne garantuje totalnu zaštitu od virusa, ali može pomoći da dete teže "zakači" virus. Dobar san i redovna rekreativna fizička aktivnost takođe mogu da budu od pomoći.

Pravi balans

Dobro je kada vrtić ima svog pedijatra, to značajno unapređuje zdravstvenu zaštitu dece u kolektivu. Ipak, ne sme se "preskočiti" pedijatar koji vodi dete od rođenja i koji ga najbolje poznaje. Zato je veoma važna i komunikacija između lekara koji su uključeni u lečenje deteta. Tada će roditelji imati mogućnost da naprave pravi balans između potrebne socijalizacije i očuvanja zdravlja deteta.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar