ZAŠTO "BARBI" FILM NIJE ZA DECU - ZBOG OVIH SCENA SE NE PREPORUČUJE MLAĐOJ PUBLICI: Evo koja je starosna granica

"Barbi" film je osvojio svet, a mnogi se pitaju koja je njegova publika - odrasli ili deca?

Warner Bros / Ferrari / Profimedia Ferrari Press Agency Barbie 1 Ref 14456 15/12/2022 See Ferrari pictures Picture must credit: Warner Bros Here’s a first look at footage from the new live action Barbie movie centred around the words best selling doll — played by Margot Robbie. She makes her bow in a spoof opening of the 2001:A Space Odyssey. Instead of the ape ancestors of human’s learning to use a doll, it’s little girls smashing their old chid-like dolls with the appearance of a glamorous newcomer. Margot appears as a giant Barbie in a spin on the imposing monolith in the classic 1968 sci-fi film. Robbie ,32, wears the black-and-white one piece swimsuit that the first ever Barbie to hit the market was packed and sold with in 1959. The Wolf of Wall Street and Suicide Squad actress’s look also replicates the open-toe heels , hair in a bun and sunglasses of that first Barbie. Her larger-than-life towers over the young girls causing them to throw their baby dolls away. Ryan Gosling , 42, also makes a brief appearance as Barbie’s boyfriend Ken in a teaser trailer for the film due out in July 2023. There is also a view of Barbie's pink plastic world filled with townhouses and convertible cars associated with the doll’s range of accessories down the years. In another scene, Barbie is seen dancing inside a club. Margot has previously said the movie , called simply Barbie ,will surprise people. She explained:"Our goal is to be like, ‘Whatever you're thinking, we're going to give you something totally different — the thing you didn't know you wanted.’” OPS: Margot Robbie as Barbie in a clip from the teaser trailer for the move, titled simply Barbie. Picture supplied by Ferrari Ends,Image: 745051854, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Warner Bros / Ferrari / Profimedia

Film "Barbi" je konačno izašao, a "Barbi" manija traje već mesecima. Tako su mnogi brendovi plasirali "barbi" proizvode i napravili kolekcije, popularna lutka nikada nije bila više u centru pažnje, a od kada je izašao film, mnogi se pitaju - da li je za decu ili za odrasle. Kao starosna granica filma preporuka je da ga ne gledaju deca mlađa od 12 godina, u nekim zemljama od 11 godina, a u nekim je granica 13 - zašto je tako?

Radnja filma govori o životu savršene Barbi lutke u savršenom ružičastom gradu Barbilendu. Do sada zvuči kao film za školarce, ali kakva je to zapravo slika i zašto odrasli jedva čekaju da se Barbi pojavi na bioskopskim platnima?

Filmski stvaraoci, uključujući glumce, govore o tome kako je film "zaista o pronalaženju sebe". Jedan od ciljeva koji je sebi postavila rediteljka Greta Gervig bio je da pokaže da "ne morate biti plavuša i bela da biste predstavljali Barbiku".

Sama Gervig kaže da smo prinuđeni da "izmišljamo lutke kako bismo sebi objasnili šta znači biti čovek. Deo mene se pitao: možemo li dozvoliti da lutka bude čovek?" Iz navedenog, čini se da priča o Barbi lutki koju vole sva deca može naučiti decu važnim vrednosrima, ali, naravno, postoji nekoliko nijansi. Pažnja - mogući su spojleri!

Film sadrži teme koje više interesuju odrasle od dece

U jednom od trejlera, lik Margot Robi, smešeći se, pita ljude koji plešu sa njom: "Momci, jeste li ikada razmišljali o smrti?" U stvari, ova scena je pogled na egzistencijalne refleksije i strah od smrti, umotana u sjajni ružičasti omotač.

Prema rečima kritičara koji su već videli film, "Barbi" uključuje teme koje će više zanimati odrasle nego decu. Istovremeno, u filmu ima i humora, izgrađenog tako da bi svima bio smešan. Podseća na one dugometražne crtane filmove koji su istovremeno zanimljivi i deci i odraslima. Međutim, neki delovi filma mogu biti zbunjujući i teško će ih razumeti mlađi od 11 godina.

Deni Brogan, urednik organizacije koja recenzira sadržaj za decu, veruje da je Greta u film uključila sadržaj za odrasle, shvatajući da su najveći deo publike milenijalci koji su, kao i ona, odrasli uz Barbiku.

Barbi je naglašeno feministički film

Kada Barbi i Ken putuju iz Barbilenda u stvarni svet, gde ih čeka prava Mattel Corporation (korporacija za pravljenje igračaka), možemo videti kontrast između dva sveta. U svetu Barbi sve je usmereno na žene, dok je u našoj stvarnosti sve potpuno drugačije. Ken, kada je čuo mnogo američkih ideja o patrijarhatu, počinje da se ponaša drugačije: u najnovijem trejleru možemo videti scenu u kojoj junak Rajana Goslinga zahteva od doktorke da mu dozvoli da operiše jednog od njenih pacijenata. . "Ali ja sam muškarac!", kaže on kao odgovor na odbijanje.

Istovremeno, sama Barbi mora da se suoči sa stvarnošću u kojoj je seksualizovana i percipirana kao objekat. Čak se i lutka suočava sa uznemiravanjem: Barbi na kraju ošamari čoveka koji ju je maltretirao.

Roditelji nezadovoljni načinom na koji društvo tretira žene verovatno će biti zadovoljni porukom filma. Gervig se ne plaši da u filmu pokaže pravo iskustvo moderne žene: "Radi se o tome kako se žene posmatraju i tretiraju u našem svetu."

Film sadrži elemente nasilja

Naravno, govorimo o nasilju iz crtanih filmova: na primer, u tuči Kena koriste se igračke za bazen na naduvavanje i agresivni ples. Možda neke scene filma mogu uplašiti posebno osetljivu decu, ali u ovom slučaju na roditeljima je da odluče da li su spremni da pokažu film svojoj deci.

Međutim, kritičari imaju reči hvale i ističu da je film "detaljan komentar o tome šta znači biti žena, urađen na bizaran, divan i veoma zabavan način. Glumačka ekipa je sjajna, a Margot Robi i Rajan Gosling su rođeni da igraju Barbi i Kena."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

PREKINUTA PROMOCIJA NA PREMIJERI FILMA BARBI! Brat Sofije Milošević OTKIDAO GLAVE barbikama, a Angelina pričala o ČUDNIM igračkama  Kurir televizij