Svaka faza odrastanja donosi drugačije interese. Dok neke zanimaju lutke, drugi su zaluđeni dinosaurima, a treći bagerima. Godinama se smatra da je preokupacija autićima i bagerima sasvim normalna za dečake, ali oni ponekad zanimaju i devojčice. Ako vam nije jasno zbog čega vaše dete toliko zanimaju žuti bageri i bez reči gleda Majstora Boba, nauka ima odgovor koji je puno kompleksniji nego što očekujete.

Naime, za decu ti strojevi predstavljaju nešto snažno.

"Mališanima, deci predškolskog doba, bageri se shvataju kao veći od života. To su za njih strojevi kojima rukuju superheroji, a kada se njima igraju imaju osećaj da kontrolišu nešto veliko i snažno", pojasnila je edukatorka Kristal Paskal.

Stranica Parenting Science pojašnjava da fascinacija gradnjom i inženjerstvom kod dece može biti vrlo korisna, jer nudi izvrsne mogućnosti učenja.

"Bageri se bave ravnotežom i otkrivanjem. Kopači strojevi se koriste i u vrtlarstvu, pa tako daju deci mogućnost da otkriju misterije koji se kriju ispod površine i pokreću njihov mozak", smatraju naučnici sa Univerziteta Mičigen Stejt.

Iz tog razloga na bagere i druge strojeve kojima je vaše dete opsednuto morate gledati kao na nešto što je mnogo više od puke fascinacije. Oni su instrument učenja i podsticanja mašte.

Zapratite nas i na Instagramu!