KAKO RASTU DECA, U ČEMU JE FORA? 3 stvari su najvažnije da dobiju na visini

Svi se sećamo veselog refrena dečije pesmice Leontine Vukomanović “Kako rastu deca”, koji smo pevali bezbroj puta. Stručnjaci su došli do rezultata da ima dosta istine u tome da deca manje rastu ako nema ljubavi, brige i pažnje.

Shutterstock

Osim genetike postoje suštinski faktori koji mogu doprineti visinideteta. Iznenađujuće, ne radi se samo o ishrani i vežbanju.

Emocionalno blagostanje i rast

Emocionalno blagostanje mlade osobe ključno je za sprečavanje zastoja u rastu, tvrdi profesor Bari Bogin, biološki antropolog sa Univerziteta Lufboro, koji proučava kako ljudi rastu skoro pet decenija. Njegova recenzija je objavljena u časopisu Journal of Physiological Anthropology.

Mentalno zdravlje, hormoni i visina

Prema rečima profesora Bogina, nedostatak ljubavi najbližih i najmilijih detetu i nedostatak nade za bolju budućnost može izazvati „toksični emocionalni stres“ koji može da naškodi telu, „uključujući blokiranje hormona potrebnih za rast i visinu“. Dakle, zajedno sa faktorima kao što su genetika i zdrava ishrana, deci su potrebni ljubav, nada i sreća da bi se pravilno razvila.

 „Ako nemate bezbednost, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i brinete za svoju budućnost, ne možete imati nadu i to je ono što dovodi do hroničnog toksičnog stresa“, dodao je stručnjak.

Uloga genetike

Iako su faktori poput mentalnog zdravlja deteta važni, uloga genetike u rastu deteta ne može se odbaciti. Značajan deo visine je određen  genetskim nasleđem, pri čemu faktori kao što su visina roditelja, porodična istorija i etnička pripadnost igraju ključnu ulogu. Međutim, genetika ne daje punu sliku i drugi faktori dolaze u obzir, uključujući aspekte životne sredine i psihološke aspekte.

Provedite kvalitetno vreme sa svojim detetom. Uključite se u aktivnosti u kojima oboje uživate, slušajte njegove misli i osećanja i stvorite snažnu emocionalnu vezu. Pohvalite napore i dostignuća vašeg deteta. Pozitivno okruženje podiže samopoštovanje i sreću.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi  Tiktok/yana_mom_