UOPŠTE NE MORA IZGLEDATI BOLESNO: 4 pokazatelja da se dete bori sa anoreksijom

Anoreksija je česta bolest, kojoj su deca vrlo podložna. Važno je da problem uočite na vreme, zato ispratite ova četiri znaka koji vam mogu ukazati da se dete bori sa problemom.

Shutterstock

Svako ko se ne uklapa u propisane mere, nije dovoljno dobar, i tačka. Možda je to vama sa 30, 40, 50 i više godina neshvatljivo, ali da, zaista mladim umovima je danas tako lako manipulisti i njihovo samopouzdanje je moguće slomiti za tili čas. Anoreksija je bolest koju slobodno možemo nazvati "savremenom kugom". To je podmukla i čudna bolest koja se uvuče u porodicu i odbija da je napusti lako.

Njoj su podložna deca oba pola, mada su devojčice te koje za nijansu češće oboljevaju. Kada jednom identifikuje sebe kao – debele, problem je rođen i anoreksija preuzima kormilo. Ova bolest ne samo da može da izmuči osobu, već vrlo često može da ima i fatalne posledice. U redovima koji slede ukazujemo vam na crvene zastavice koje vam mogu ukazati na to da je problem prisutan:

Iznenadna želja za zdravom hranom može maskirati problem

Kada vaše dete istupi sa namerom da se zdravije hrani, vaša prva reakcija će svakako biti da ga u tome podržite. Mnogi roditelji će ovo smatrati normalnim ponašanjem jednog adolescenta. Međutim to “zdravije” ne znači uklanjanje samo pljeskavica, pomfrita i gaziranih sokova iz ishrane, već malo po malo – svega. Dete koje postane do te mere izbirljivo kada su obroci u pitanju, ne teži ka izbacivanju nezdrave, već sve moguće hrane kako bi dostiglo svoju idealnu težinu.

Dete uopšte na prvu ruku ne mora izgledati anoreksično

U ranom stadijumu, teško je i pretpostaviti da dete ima problema sa ishranom i da sve intenzivnije zalazi u sferu anoreksije. Utoliko gore ako je dovoljno veliko da samo bira svoju odeću i da nosi previše komotne komade koji prekrivaju njegove sve tanje delove tela. Međutim, ako dete odbija da nosi kratke stvari, uz komentar da se u njima ne oseća prijatno, to treba da shvatite kao jasan znak da pokušava da vam saopšti da mu treba pomoć, i to pod hitno.

U jednom trenutku nećete prepoznati rođeno dete

Dete koje je do juče bilo nasmejano, vedro i vrlo druželjubivo najednom postaje vrlo povučeno i zatvoreno kako pred vama tako i pred celim svetom. Dete koje je zakoračilo u svet anoreksije neće oklevati da vas slaže da je pojelo svoj ručak u školi, da je upravo večeralo pre nego što ćete se vi vratiti kući i da će, naravno, jesti kod drugarice kod koje ide na noćenje.

Iako je poremećaj u ishrani, anoreksija je zapravo mentalni problem

Ukoliko anoreksiju ne tretirate na pravi način, odnosno ako ne uklonite mentalne barijere koje ne dozvoljavaju vašem detetu da zavoli sebe takvo kakvo jeste, ova opaka bolest će se jednog dana vratiti. To što smatrate svoje dete inteligentnim i racionalnim ne znači da ono ima sposobnost sebe da doživi kao takvo. U momenntu kada anoreksija kreće da napada, vaše dete hranu doživljava kao neprijatelja.

Yumama/Zenskimagazin