Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 znakova da je detetu potrebno više vremena sa tatom

Tatina uloga u detetovom životu je vrlo značajna, jer pored ljubavi i emocionalne sigurnosti pomaže detetu u kognitivom i socijalnom razvoju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da očevi igraju vrlo važnu ulogu u životima svojih mališana. Kada su očevi uključeni, to ima znatnog uticaja na kognitivni i socijalni razvoj deteta, a uz to unosi i dobar osećaj, mir i samopouzdanje. Naučne studije su pokazale i to da dete koje ima uključenu figuru oca u životu imaće emotivnu sigurnost i veći nivo samopouzdanja.

Izdvojićemo osam znakova putem kojih ćete prepoznati da vašem detetu treba više vremena sa tatom.

Ispituje vas gde je tata, i to svakodnevno

Dok ne napune godinu dana, mališani ne mogu potpuno razumeti da su odvojeni od vas i osobe koja ih neguje. Kako raste, njegova veza sa drugim osobama, a konkretno sa tatom, počinje da se menja. To ima veze sa nestajanjem objekata iz vidokruga i sa strahom od odvajanja, te će polako početi da zahteva da sazna gde je tata kada nije u blizini, i da traži da mu tata pruži ono što možete i vi, poput vezivanja pertli i hranjenja. Na ovaj način ono razvija svoju samostalnost. Ono zna kada vi odete na posao ili samo napustite prostoriju, ali za tatu to ne može pouzdano da zna.

Povezane vesti

Vi ste preopterećene

Postalo je normalno da oba roditelja redovno odlaze na posao, što znači da vi, kao zaposlena mama, pokušavate da izbalansirate život kod kuće i na poslu što je bolje moguće. Nekada, ovo može postati iscrpljujuće, te rezultira nervozom jer pokušavate da budete svugde za svakoga. Ovo je siguran znak da vaš partner treba da ustupi i pomogne. To može biti pomoć sa uspostavljanjem rutine odlaska na spavanje, hranjenjem, i ustajanjem u sred noći zbog bebe, kako biste mogle da se naspavate. Uz to, važno je stvoriti vezu tate i deteta.

Previše vremena pred ekranima

Ukoliko vam se čini da vaše dete previše gleda televiziju  ili koristi laptop, vreme je da ga podstaknete na aktivnost. Prema stručnjacima, deca uzrasta od 2 do 5 godina ograničavaju se na svega sat vremena kvalitetno provedenog vremena pred ekranom. Ipak, pokazalo se da je prosek kod mališana više od tri sata dnevno. Ukoliko je ovo slučaj kod vas, vreme je da tata istrči sa loptom napolje, ili da izvadi lego kockice i uživa sa mališanima. Ne samo da će to podsticati detetovu imaginaciju i kognitivne sposobnosti, već će igra sa detetom biti antistres i opuštanje i za tatu.

Povezane vesti

Vaše dete je mrzovoljno i često ima ispade

Ukoliko tata nije tu ili provodi manje vremena sa detetom nego inače, moguće da će mališa imati nervozne momente. To je iz razloga što bebe i mališani vole rutinu, te ako im nešto potrese uspostavljeni balans, to ih potpuno izludi i reaguju najbolje što mogu - isfrustiranošću (i to najčešće na vas, mame). Ukoliko može, vaš partner bi trebalo da prilagodi svoj raspored i provodi više vremena sa detetom.


Foto: Shutterstock

Mališan je previše obazriv

Naučna istraživanja su pokazala da su mame mnogo opreznije kada je u pitanju odgajanje deteta, te će ohrabrivati obazrivo ponašanje. Kada deca provode vreme sa tatom, postaće veći avanturisti, što im razvija socijalne veštine, kreativnost i prilagodljivost. Kroz ovakvo ponašanje, oni razvijaju i sposobnost da preduzimaju rizik i uče šta je za njih sigurno, a šta ne. 

Vaše dete nema omiljenu aktivnost sa tatom

Stvar je u tome, voleli mi to ili ne, tata je onaj "zabavni roditelj", što i nauka potvrđuje. Studija je pokazala da vreme provedeno sa tatom stavlja fokus na razonodu, dok su mame odgovorne za osiguravanje blagostanja, kao i vođenje ka nekoj aktivnosti i od nje.

To znači da, ukoliko mališa ne može da kaže koju aktivnost voli da radi sa tatom, vaš partner treba da promeni svoj plan igre.

Povezane vesti

Mališa je nametljiv... sa vama

Kako je već spomenuto, dete će u određenom dobu postati vrlo svesno očeve figure i želeće da provodi vreme sa njim. To je zbog toga što počinje da shvata da postoje i druge osobe sem vas u njegovom životu. U svakom slučaju, ukoliko dete postane nametljivo i naporno, vreme je za stvaranje veze sa ocem.

Dete ne zna da igra grubo

Poput učenja o sigurnosti i preduzimanju rizika, gruba igra je potrebna alatka za razvoj deteta (i dečaka i devojčice), da bi se regulisalo ponašanje i reagovanje. Gruba igra sa tatom će u tome pomoći. 

Samohrane mame, bez brige

Potrebna je volja da se odgaja dete. Ukoliko ste samohrana mama, nemojte se plašiti da vaše dete neće dostići određene prekretnice u životu. Pozitivnu mušku ulogu može preuzeti i prijatelj, ujak, deka koji bi rado uskočili zbog dobrobiti deteta. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica