Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 jednostavnih saveta kako da dete nauči da ne ujeda druge

Dok je bebama 'dozvoljeno' da ujedaju, bilo zbog ispitivanja svoje okoline, ili pak rasta zubića, kod starije dece ovu naviku treba iskoreniti što je pre moguće.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki roditelj će razumeti kolika je sramota kada vam dete ujede neko drugo dete. Dokle god mala beba može da ujede vas, bilo koga ili bilo šta dok istražuje i otkriva svet oko sebe, ili pak umanjuje bol zbog rasta zuba, starija deca i predškolci umeju isto da rade iz besa ili usled nervoze. Ujedanje nije retka pojava kod dece, ali nakon 18 meseci može biti ozbiljan problem. Srećom, uz vašu pomoć, mališa može prestati sa tom ružnom navikom.

Kako da sprečite dete da ujeda drugare?

Prvi korak

Razgovarajte sa njim o tome da ujedanje nije prihvatljivo. Čak i ako vaše malo dete ne razume da ujedanje povređuje i da nije prikladno, važno je da konstantno potencirate na tome da to nije u redu. Kada vidite da je vaše dete pošlo da ujede nekoga, pogledajte ga u oči, uperite prst i mirnim a strogim glasom recite: "Nema ujedanja. To nije lepo!" Ukoliko dete ne razume reči, razumeće poruku da niste zadovoljni njegovim ponašanjem na osnovu vašeg glasa i govora tela.

Povezane vesti

Drugi korak

Obratite pažnju na okidače. S obzirom na to da vaše dete ujeda iz besa ili zbog frustracije, kada se igra sa ostalima posebno obratite pažnju na znake besa ili frustracije, te intervenišite čim to primetite. Sprečavanje deteta da ujeda je jedan od načina da iskorenite ovu ružnu naviku.

Treći korak

Naučite dete čemu služe zubi. Umesto fokusiranja na ono šta ne treba da radi njima, naučite dete za šta se oni koriste. Objasnite mu da su zubi za žvakanje hrane i pranje.

Povezane vesti

Četvrti korak

Dajte detetu alternative. Ukoliko ujeda jer je ljuto, pomozite mu da iskaže svoj bes na drugi način. Naučite ga da korisi reči umesto zuba za iskazivanje svojih osećanja. Kako mališani nemaju dijapazon reči, naučite ih koje reči mogu koristiti. Na primer, ako je dete ljuto i kreće da ujede drugara koji mu je oborio kockice, intervenišite i kažite: "Znam da si ljut, ali kada smo ljuti govorimo - Ljut sam. Ne ujedamo."

Peti korak

Iskoristite tajm-aut. Ukoliko ga uhvatite da ujeda, odmah ga pošaljine na tajm-aut. Strogo recite da ujedanje nije prihvatljivo i pošaljite ga da sedi na dnu stepenica onoliko minuta koliko godina ima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica