Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaspitanje za 21. vek: Veštine koje dete treba da savlada do pete godine

Poznata doktorka i autorka jedne od najprodavanijih knjiga na temu roditeljstva smatra da deca do pete godine treba da usvoje sedam grupa veština kako bi kasnije u životu bili uspešni.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaspitanje deteta ključno je za njegov kasniji uspeh u životu, kaže pedijatar Laura Jana, autorka knjige The Toddler Brain: Nurture the Skills Today That Will Shape Your Child’s Tomorrow.

Kako biste vaspitali uspešno dete u 21. veku, ne možete da ga odgajate isto kao pre 30 godina, tvrdi autorka koja je u svom radu primetila da vodeći poslovni ljudi, ekonomisti i preduzetnici poseduju veštine koje se najbolje stiču i usvajaju u prvih pet godina života.

"Veštine koje treba negovati su radoznalost, komunikativnost, saradnja, kritičko razmišljanje, preispitivanje, empatija, prilagodljivost i nošenje sa neuspehom. One bi se u vrtiću prevele kao: "Upotrebi uši, slušaj drugog i nauči da se lepo igraš sa drugom decom u peščaniku", pojašnjava autorka, koja je osmislila sedam grupa veština ključnih za uspeh u današnje vreme.

Povezane vesti

Prvi uključuje samokontrolu i koncentraciju, a drugi veštine koje nam omogućavaju da dobro funkcionišemo sa drugima, a to su jezik i empatija.

"Treća grupa veština odnosi se na viđenje sveta u obliku upitnika, odnosno radoznalost koja nas tera da preispitujemo svet. Sledeća grupa uključuje odlučnost i stav "ja to mogu". Još jedna poželjana grupa veština, nazvana "nemir", podrazumeva veštine koje nas podstiču da ostvarimo ciljeve i uključuje motivaciju da radimo na sebi. U sledeću grupu spada prilagodljivost i fleksibilnost koji pomažu ljudima da lakše prebrode neuspeh. Poslednja grupa poželjnih veština obuhvata one koje podstiču kreativnost i omogućuju nam da zamislimo kakav bi svet mogao da bude", objašnjava dr Jana.

Dodaje da su najbolji način za negovanje tih veština stvari koje roditelji već prirodno čine, poput čitanja priča deci, pevanja i razgovaranja.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica