Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Samo još pet minuta' - ako je ovo omiljena rečenica vašeg deteta pred spavanje, pokušajte sa sledećim trikovima

Pomozite detetu da brzo i lako stvori naviku da zaspi samo i u određeno vreme.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Postavili ste dete u krevet, poljubili ga i zagrlili za laku noć. Onda vas čekaju sudovi, plaćanje računa, gladna mačka ili pas, gomila obaveza i umesto da sve to sredite i provedete vreme sa partnerom, vi naradna tri sata pokušavate da namolite dete da spava. Ako je ovo i vaš slučaj, niste jedini, veliki broj roditelja se noćima suočava sa ovim problemom.

Vaše dete će možda izgledati kao da mu se spava, ali ako ste vi i vaš partner u to vreme aktivni, pa čak i kućni ljubimci, dete će želeti da bude deo tih aktivnosti takođe (čak iako mu se spava). 

Šta možete da uradite povodom toga?

Naučite dete da spava samo

Ako vaše dete želi da spava jedino u slučaju kada ste vi u njegovoj blizini, stvarate naviku koja se kasnije teško rešava. Dobro je da uvedete večernje rituale, kao što su kupanje ili 'knjiga pa krevet'. Tako će dete znati kada je vreme za spavanje.

Kada ga postavite u krevet recite mu da ćete doći da ga obiđete za pet minuta. Na taj način govorite detetu da je sigurno i da ste uvek u blzini. 

Povezane vesti

Ne dozvolite mu da odugovlači

Deca su mali 'prevaranti' kada je u pitanju odlazak na spavanje. Pošto obožavaju da provode vreme sa vama, uradiće sve samo da odlože odlazak u krevet. Na primer, dete može nekoliko puta da traži čašu vode, ili da odjednom poželi da uradi neki zadatak. Ako je takva situacija, recite mu da zadatak može da uradi sutra ili odmah ujutru. Nije loše da zapamtite koje mu sve to aktivnosti padaju na pamet baš u to vreme, pa mu, na primer, obezbedite čašu vode pored kreveta, podsetite ga da ode do wc-a još jednom, i dajte mu ekstra zagrljaje.

Recite mu da može da traži da mu ispuinite dodatnu želju ali samo jednu. Ono će imati utisak da je uspelo da istera po svome i lakše će otići u krevet. 

Pokažite mu da ima izbor

Deca vole da imaju kontolu. Da biste pomogli detetu da oseti da i ono ima pravo na odluku, uvek ga pitajte koju priču želi da čuje i koju pidžamu da obuče. Postarajte se da uvek postoje dva izbora, koja će i vama odgovarati. Na primer, nemojte pitati dete: "Da li želiš sada da ideš u krevet?, zato što je velika verovatnoća da će odgovor biti negativan. Umesto toga ga pitajte:"Da li želiš da ideš u krevet sada ili za pet munuta? Dete će i dalje moći da bira ali bilo koju opciju da izabere, vi ćete dobiti ono što želite. 

Povezane vesti

Buditi smireni ali odlučni

Govorite tiho i smireno ali budite odlučni u odluci. Ako popustite i dopustite mu da bude budno još pet minuta, slušaćete ovo iznova i iznova. Ako dete počne da se baca i plače, proverite da li se možda plaši da bude samo u krevetu. Noćne lampe ili proveravanje da li u sobi ima babaroge, može da mu pomogne da se izbori sa strahom. 

Ako dete jednostavno plače, recite mu da je vreme za spavanje i da ćete, ako se smiri, doći da ga obiđete nekoliko puta u toku noći. Ispoštujte obećanje. 

Nabavite detetu veći krevet

Kada dete napuni tri godine, velika je verovatnoća da je preraslo krevetac. Premeštanje iz kreveca u veliki krevet, govori detetu da je poraslo. Kažite mu da je deo odrastanja i učenje kako da ode u krevet kada je vreme za spavanje. Kada dete krene da koristi veći krevet i ostane u njemu tokom noći, obezbedite mu neku nagradu za to. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica