Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fizički razvoj dece: Da li moje dete pravilno sedi?

Nepravilno sedenje često je uzrok neadekvatnog razvoja mišića i pojave deformiteta zgloba, kuka, kolena i prstiju kod dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Igranje na podu ili nekoj drugoj čvrstoj podlozi je jedna od omiljenih aktivnosti mališana do šeste godine a i jako je preporučljivo zbog pravilnog razvoja kičme.

Pravilno sedenje podstiče pravilni motorni razvoj deteta i zato je važno da uočite da li vaše dete sedi nepravilno i korigujete njegove navike na vreme. 

Ukoliko uđete u vrtić, igraonicu ili dođete u park možete videti sve tipove sedenja na jednom mestu.

Sedenje sa raširenim nogama ispred sebe

Ovo je položaj u kome ćete najčešće zateći vašeg mališana. Prosto, noge su im opružene a telo može slobodno da se kreće u svim pravcima. Mišići su im aktivni da bi održavali ravnotežu, plus, telo se pravilno razvija.

Povezane vesti

Dete sedi na skupljenim nogama

Ovo je takođe jedan od čestih položaja u kome dete može dugo da ostane. Sedenje sa skupljenim nogama je dobar položaj da se dete dugo igra.


foto: Shutterstock

Sedenje sa nogama u stranu

Sedenje sa nogama u stranu je jako dobro kako bi se detetu razvijala bočna ravnoteža. Dete ćete najlakše podstaći na ovaj način sedenja ukoliko mu igračke stavite sa strane, kako bi ih ono pokušavalo da dohvati.


Foto: Shutterstock

Povezane vesti

Turski sed 

Turski sed je samo još jedan od načina na koji mališani često sede. Turski sed je pravilan način sedenja jer je kretanje i dalje moguće i prisutna je aktivnost mišića.


Foto: Shutterstock

Sedenje sa skupljenim podignutim kolenima i spuštenim skupljenim nogama

Ovo je takođe jedan od pravilnih položaja za sedenja. Međutim, deca obično ne ostaju dugo u ovom položaju, najčešće su u ovom položaju dok gledaju nešto ili pažljivo slušaju.

Foto: Shutterstock

W sedenje raširenih nogu

Nepravilan način i način koji se ne preporučuje je takozvano "w sedenje".

Ovde dete sedi sa raširenim kolenima, butine su rotirane ka unutra a stopala raširena u stranu. Težina tela je na kukovima, a stomačni i leđni mišići nisu aktivni pa je skoro nemoguće pokrenuti trup.

Povezane vesti

Ako vaš mališan zauzme ovaj položaj na kratko, npr. da bi se pokrenuo da puzi, nije strašno. Međutim, dugotrajno sedenje u w položaju ostavlja posledice kao što su neadekvatan razvoj mišića i trupa, a mogući su i deformiteti zgloba kuka, kolena, prstiju. Održavanje ravnoteže se ne razvija na pravilan način, a to kasnije utiče da se ni aktivnosti trčanja i skakanja neće razvijati na pravilan način, a pri hodu će se dete gegati. Kao posledica se može javiti i bol u leđima.

Koordinacija oko-ruka takođe može biti neadekvatna, a kasnije to utiče na razvoj dominantne ruke, smetnje u pisanju...


Foto: Shutterstock

Jako je bitno da uočite na koji način vaše dete sedi jer je to važno za pravilan razvoj, predočite mu to na vreme i ispravite ukoliko je potrebno jer je ovo period života kada vaši mališani stiču svoje prve navike.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica