Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mamina priča: Kada odvikavanje od cucle varalice krene naopako

Pročitajte traumatično iskustvo mame Nensi Divolt čiji sin je umalo stradao prilikom odvikavanja od cucle varalice...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Cucle varalice si izmišljene kako bi smirile bebe i malu decu. To sam i ja mislila sve dok prošlog meseca nisam odlučila da je vreme da svog sina odviknem od njegove dude i otkrila da su cucle varalice zapravo velika opasnost po zdravlje dece.

Ispostavilo se da postoji prilično zbunjujućih stvari kada je u pitanju pravilna upotreba cucli varalica - koje su bezbedne, za koji su uzrast, kako odviknuti dete... Zato sam tada rešila da uradim malo istraživanje.

Američka akademija pedijatara preporučuje cucle varalice. Bebe imaju jak sisajući refleks i na taj način ih dude smiruju. Istraživanja su pokazala i to da je zahvaljujući njima smanjen rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS). Zato sam i ohrabrila svog sina da je zavoli. Izabrala sam cuclu marke "WubbaNub" delimično zbog toga što je deo koji se stavlja u usta dovoljno velik da ne bi mogao da bude progutan. Moj sin je obožavao svoje dve dude. Ipak, postajao je stariji, pa je bilo vreme da ga polako odvikavam od njih.

I medicinski i stomatološki stručnjaci predlagali su odvikavanje od cucle između druge i četvrte godine. Doktor Gregori Gordon, pedijatar iz Orlanda koji je i sam odvikao svojih devetoro mališana, tvrdio je da korišćenje dude nakon četvrte godine može trajno uticati na zube. Sa druge strane doktorka Laura Džana, potparolka Američke akademije pedijatara i autorka knjige “Mozak odojčeta”, kaže da pedijatri, generalno, ne preciziraju više tačan uzrast jer sve zavisi od sigurnosti, kao što je SIDS tokom prve godine života i lične preferencije deteta.

Povezane vesti

Ipak, kako je moj sin napunio dve godine, tako sam ja odlučila da je vreme da se polako pozdravi sa svojim cuclama. Najpre sam se savetovala sa našim pedijatrom i mamama u  Fejsbuk grupi u kojoj sam učlanjena. Najviše predlagana tehnika za odvikavanje glasila je da roditelji preseku vrh cucle i da će mališani tako sami prestati da “obožavaju” svoj omiljeni predmet.

U želji da sina odviknemo postepeno, suprug je najpre isekao vrlo malu rupu na vrhu. Međutim, već narednog dana moj sin je pokazivao znake prehlade. Kada sam ga čula kako kašlje u dva ujutru došla sam u sobu sa sirupom. Na moje iznenađenje bio je prekriven povraćkom u kojoj sam prepoznala i delove cucle. Fin je odgrizao deo “bradavice”, progutao je i ispovraćao. Odmah sam počela da paničim kada je ponovo povratio. Nazvala sam pedijatra koji me je smirivao i govorio da Fin nije u opasnosti, budući da je cucla napravljena od netoksičnih materijala. 

Povezane vesti

Inače, stručnjaci imaju različita mišljenja kada je ova tehnika odvikavanja u pitanju, Doktor Gordon je pokušao, dok doktorka Laura definitivno nije fan. 

Nakon toga, odlučila sam da napravimo pauzu u odvikavanju i nastavimo sa upotrebom neisečene cucle. Samo nekoliko dana kasnije, Fin je odgrizao “bradavicu” ponovo! Moje dete nije imalo zube vampira, tako da sam bila zapanjena. 

Da li sam je ja slučajno odsekla i na to zaboravila? Definitivno NE! Odmah sam otišla na sajt proizvođača ne bi li našla neko upozorenje, ali nije ga bilo. Međutim, tada sam naišla na deo gde se postavljaju pitanja i videla nešto što me je prilično zapanjilo - cucla se preporučuje za uzrast do šest meseci, jer do tog uzrasta bebe nemaju zube.

Bila sam šokirana, baš kao i moje prijateljice koje su mame, ali i doktor Gordon i doktorka Džana. “Nisam pristalica ukidanja cucle varalice u tako ranom uzrastu, posebno ne oko šestog meseca”, rekao je doktor Gordon. I Nensi Kauels, izvršna direktorka neprofitne organizacije “Deca u opasnosti” koja je posvećena zaštiti dece i poboljšanju njihove sigurnosti, takođe se slaže sa doktorom Gordnonom: “Nisam upoznata sa tim da su neke cucle napravljene za uzrast do šest meseci, a i da jesu, to bi trebalo istaći na pakovanju, baš kao što je slučaj sa cuclama namenjenim tek rođenim bebama (do 3. meseca).

Povezane vesti

Izgleda da Finov slučaj nije jedini. Naime, u izveštaju iz 2015. godine stoji da je u periodu između 2010. i 2014. godine zabeleženo 179 hitnih slučajeva zbog povreda nastalih korišćenjem cucli varalica. Povrede su različite - od gušenja, cepanja usnica, trovanja do alergijskih reakcija.

I iako su slučajevi gušenja retki, oni se dešavaju. Iz tog razloga, doktor Gordon savetuje roditelje da s vremena na vreme provere dude svojih mališana, jer se može desiti da je materijal popustio i počeo da propada. Američka akademija pedijatara preporučuje čvrste cucle sa kraćim delom za cuclanje, kao i da se treba pridržavati smernica za uzrast. Ipak, to je lakše reći nego uraditi. Na primer, na internet stranicama sam viđala proizvode koji su namenjeni maloj deci, a u uputstvu stoji da su isključivo za novorođene bebe. Zato izuzetno treba voditi računa i dobro pročitati, pa makar i dva puta, svako uputstvo.

Iako i dalje osećam krivicu zbog svega, srećna sam što je moj sin živ i zdrav, ali i odviknut od svojih duda. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica