Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrave navike: Zašto dete mora da bude u krevetu u 21h?

Istraživanja su pokazala da je veoma važno za dečiji rast i razvoj kada odlaze na spavanje i koliko dugo im traje san.

 Izvor: Foto: Shuttersock

Rast i razvijanje predstavljaju važan deo u svakom životu deteta, a deca rastu samo kada spavaju. Hormon rasta se ispušta tokom četvrte faze sna, oko pola 1 ujutru. Ako dete ostane do kasno budno, naročito nakon ponoći, vreme ispuštanja hormona rasta se pomera i dete ne može mnogo da poraste.

Povezane vesti

Pored toga, istraživanja su pokazala da su deca koja dovoljno dugo spavaju produktivnija, fokusiranija i imaju bržu sposobnost učenja i prikupljanja informacija u školi. Takođe, deca koja imaju zdrave navike spavanja imaju manji rizik za razvijanje Alchajmerove bolesti u kasnijem stadijumu života, piše Ženski magazin.

Povezane vesti

Roditelji bi trebalo da kontrolišu navike svoje dece.  

Loše navike po pitanju odmora i vremena za laku noć deca usvajaju od roditelja, zbog toga je potrebno i da roditelji usvoje zdrave navike, kako bi pozitivno uticali na decu, a samim tim omogućili svojoj deci zdrav razvoj

Jasno je da veče jedino vreme kada se mmožete odmoriti nakon napornog dana, ali ne zaboravite da deca uče i upijaju navike i ponašanje od svojih roditelja. Zato je kontrolisanje deteta kada je u pitanju redovan odlazak na spavanje veoma bitno u njegovom razvoju.

Povezane vesti

Kako pomoći detetu da usvoji dobre i promeni loše navike pri spavanju, saznajte u galeriji koja sledi: 

Najnovije

Vesti

Porodica