Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višestruko korisne priče sa decom: 7 idealnih tema za razgovor pred spavanje

Stručnjaci popularnog korejskog časopisa "Best baby" preporučuju razgovor sa detetom pred spavanje u trajanju od bar 10 minuta koji, kako tvrde, "stvara čuda".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Evo nekoliko tema o kojima tom prlikom možete da pričate sa svojim mališanom...

1. Izvinjenje

Izvinite se detetu što ste u toku dana vikali/ljutili se na njega. Obavezno objasnite razlog tome, (npr. svadja sa mlađim bratom). Zbog toga što se vi napravili "prvi korak" dete će se osloboditi osećaja tuge, razmisliće o tome da je možda ipak pogrešilo u odnosu sa bratom i počeće više da vam veruje.

Povezane vesti

2. Planiranje sutrašnjeg dana

"Šta sutra želiš da radiš? Hoćeš li da nešto zajedno radimo?" Pokažite detetu kako ste unapred zainteresovani za sutrašnji dan (bez ikakve brige kako će on proći). Porazgovarajte o njegovim aktivnostima koje ga čekaju i opišite mu kako će mu biti zabavno na času crtanja, engleskog, treningu...Ili na vašim zajedničkim aktivnostima (pečenje kolača, odlazak u dečije pozorište...) Samo vodite računa - ako date obećanje, morate ga i ispuniti (u suprotnom ga nemojte ni davati)!

3. Pohvala

Pohvalite dete za dela koje je uradilo u toku dana, npr. kako je podelilo kolač sa sestrom, kako se trudilo dok je crtalo crtež... Umesto reči "bravo!", malo više porazgovarajte o tome, kako bi mu ojačali samopouzdanje. Govoreći mu kako je nešto lepo, dobro, korisno uradilo, uticaćete i na njegovu samouverenost. 


4. Zahvalnost

Kažite mu kako ste zahvalni za to što ste zajedno sa detetom, što je cela porodica zajedno kod kuće, što je danas padao lep, beli sneg... Svakog dana nadjite bar tri razloga za zahvalnost. Radeći to stvarate kod deteta osećaj sreće, pozitivnog raspoloženja i zadovoljstva.

Povezane vesti

5. Maštarije

"Ako bi ti bio/la čarobnjak, šta bi uradio/la?" Popričajte o temi koja interesuje dete, o njegovim omiljenim herojima iz crtanih filmova, knjiga... Vaša priča razviće dečju maštu i pomoći će mališanu da nauči da iskazuje svoje misli. Poroazgovarajte o pozitivnim crtama heroja i tome šta od njih možemo da naučimo. Dete će više obratiti pažnju na takve stvari ako vidi vašu zainteresovanost.

6. Podrška

"Mnogo sam srećna što te imam! Ti si najbolji/a sin/ćerka! Više od svega tebe volim!" Takve rečenice stvaraju kod deteta osećaj bezbrižnosti. 

Povezane vesti

7. Negativne emocije 

Porazgovarajte o manje pozitivnim stvarima, npr. ispričajte mu šta vas je u toku dana oneraspoložilo (odnos nekih kolega na poslu, neispunjena obećanja ljudi oko vas). Dete će shvatiti da i vi možete biti nekada neraspoloženi i da o tome otvoreno i normalno pričate. Dete će, samim tim, govoriti i o sebi na taj način, o svojim negativnim emocijama i stanjima, izazvanim npr. svađom sa drugarima. Vaš primer ga može opustiti i "osloboditi". Možete mu postaviti i pitanja "Da li ti je neko danas uzeo igračku na silu? Da li si se sa nekim posvađao/la?"

Pravilan završetak razgovora je od krucijalne važnosti i utiče na vaš sledeći razgovor pred spavanje. Pohvalite dete za iskrenost i kažite mu da vam se jako dopada da pričate sa njim o raznim temama. I pored obaveznog "laku noć", ne zaboravite da poljubite njihove lepe i pametne glavice.

Despot i njegova mama vam svima šalju zagrljaj! 

O autoru:

  Sara Oster Rokvić

Dipl. filolog iz Beograda.
Mama dečaka Despota i veliki zaljubljenik u književnost i slikarstvo.
Autor Instagram-bloga @momsters, namenjenog budućim i sadašnjim mamama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica