Znam da ne bi treblo decu da kupam svake večeri. Većina roditelja koje poznajem svoje mališane kupa samo tri puta nedeljno i to je sasvim u redu.

Ali, mi smo čudaci koji uživaju u brčaknju svake večeri, čak i na odmoru. Evo i zbog čega:

Kupke ih opuštaju

Postoji nešto u toplim i mirisnim kupkama što našu decu omađija i natera ih da vrlo brzo utonu u san. Nakon napornog dana (jurcanja, igranja, okretanja kuće naglavačke) ne postoji ništa lepše nego kupka pred spavanje.

Iz kade ne mogu da pobegnu

Svako od moje troje dece zadrži se na jednom mestu čak duže od 12 sekundi, što je (za njih) prilično neverovatno. Ne moram da jurim u tri različita pravca, jer postoji samo jedan izlaz iz kade, a ja sedim ispred nje kao golman i čekam ko će prvi da izleti.

Kupanje je važan deo naše rutine

Od trenutka kada je njihov pupčani patrljak otpao, moja deca su se našla u kadi brže nego što Kim Kardašijan izbaci selfi. Bez zezanja. Kupke uvek idu pre odlaska u krevet i posle večere, baš kao što leto ide posle proleća i pre jeseni.

Mogu da se igraju igračkama predviđenim samo za kupanje

To su igračke koje uvek ostaju u kadi, jer nikada nisu suve dovoljno da bi se iz nje izvadile. Dakle, svako veče u kadi znači nove igračke.

Vole kada su u vodi

Naši klinci su oduvek voleli vodu. U njoj su proveli devet meseci i nikada im nije dosadila. Ponekad nam treba malo vremena da ih nagovorimo na kupanje, ali dovoljno je samo malo mehurića i peraja i oni već uživaju.PageBreak

Mrzim prljava stopala u posteljini

Ne mogu tačno da objasnim šta mi toliko smeta, osim da sam bolesno pedantna. Na prstima jedne ruke mogu da izbrojim koliko puta su moji mališani otišli na spavanje prljavih nogu. Čak i da živimo na pustom ostrvu, uzela bih malo peska i protrljala njihova stopala, a potom bi ih potopila u okean pre nego što odu u svoje krevetiće od lišća.

Podovi uvek ostaju čisti

Ako su vaša deca kao moja, pa čak i u kadi nose peraja, nakon kupanja na podovima ostaje dovoljno vode da se nasuka brod. Uzmem peškir, obrišem i imam čiste podove. Svake večeri.

Kupanje im je zabavno

Koje dete ne voli da sedi okruženo mehurićima i svojom prljavštinom, dok pije vodu iz kofice koju ste upravo iskoristili da isperete njegovu sestru? Mislim da ne postoji. I zašto biste im onda uskraćivali zabavu? Za osam godina sve to će biti nemoguće.

Kupanje je odmor i za mene

Dok se oni prskaju ili samo sede u kadi to znači da i ja imam koji minut da samo sedim i ne radim apsolutno ništa, osim što nadgledam, a to i nije neki posao u poređenju sa svim ostalim stvarima koje obavljam u toku dana, zar ne? 

Ne moram da perem posteljinu svake nedelje

Opet moja bolesna pedantnost, ali zaista je tako. Ukoliko moja deca svake večeri na spavanje odlaze čista, to znači da i njihova posteljina ostaje čista.