Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za roditelje: Kako organizovati obilazak muzeja sa decom

Odlazak u muzej u društvu beba i male dece može biti veoma naporan. Kako da izbegnete potencijalnu katastrofu i učinite obilazak zanimljivim, savetuje jedna iskusna mama...

 Izvor: Foto: Profimedia

Zbog potencijalno neprijatnih situacija u koje ih može dovesti njihov nemirko, roditelji često izbegavaju odlazak u muzej ili u neku galeriju sa decom. Šta ako dobije napad besa ili dira muzejske eksponate lepljivim rukama ili... Čini se da su strahovi bezbrojni.

Povezane vesti

Kako bi pomogla svim roditeljima koji imaju ovaj problem, jedna mama napravila je kratak vodič za obilazak muzeja sa bebama i mališanima mlađim od tri godine.

Evo njenih saveta...

Pre nego što krenete u muzej, uspostavite pravila

Postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se morate pridržavati kada odete u muzej: ne dirajte eksponate, ne konzumirajte hranu i budite učtivi. Međutim, broj pravila se znatno povećava kada sa sobom vodite trogodišnjaka. Upravo zbog toga, odlazak u muzej sa detetom prethodno mora biti dobro osmišljen. Poučeni lošim iskustvom, (dok smo obilazili prelepi Luvr sa pospanim detetom u veoma lošim kolicima) došli smo do zaključka da je prethodno važno dobiti odgovor na sledeća pitanja:

Da li su u muzeju kolica ili nosiljka za bebe dozvoljeni?

Da li možemo da nosimo torbu sa pelenama dok obilazimo izložbu?

Da li je dozvoljeno unositi flašice? I da li u njima sme da bude mleko ili samo voda?

Da li u toaletu postoji sto za presvlačenje beba?

Da li muzej ima prostor za dojilje?

Povezane vesti

Napravite plan

Kada imate trogodišnjaka, ideja da sve što da želite ostvarite tokom posete muzeju, postaje teža. Zato je važno da se prethodno informišete o sledećem: kog tipa je postavka, da li postoji odeljenje za decu mlađeg uzrasta, da li vam je dostupan neki restoran. Razmislite i napišite koji su vaši prioriteti jer šanse da ne vidite veći deo izložbe su velike.

Pustite decu da vode

Onog trenutka kada uđete u muzej dozvolite vašem detetu da vas vodi. Naime, moguće je da ćete gledati nešto vama u potpunosti nezanimljivo, ali povinujte se njegovim željama. I ako želite da muzej ostavi dobar utisak na njega, pustite vašeg mališana da gleda ono što ga zanima. Tako će muzej za njega postati mesto gde se prožima zabava i radoznalost, a ne dosada.

Iskoristite priliku da posetite organizovane izložbe

Veliki broj muzeja sadrži program ili pak organizuje ture koje su prilagođavaju dečjem uzrastu. Kada već istražujete pravila muzeja, obratite pažnju i na to da li u okviru istog postoji program adekvatan za decu. Obično postoje izložbe isključivo namenjene deci, od kojih su neke i one interaktivne koje će probuditi njihovu radoznalost.

Povezane vesti

Posetite muzej čiji program odgovara uzrastu vašeg deteta

Ukoliko i dalje razmišljate o  potencijalnim teškoća koje dolaze sa idejom da vodite svog mališana u muzej, razmislite o onim izložbama koje odgovaraju njegovom uzrastu. One kao takve su male i osmišljene tako da zainteresuju vaše dete, da mu pruže mogućnost da istražuje, ali isto tako i da razvija svoja čula. Za njega to može biti neverovatna avantura u kojoj će da se upozna sa umetničkim vrednostima, dobrom muzikom i slično. Ali, ono što je veoma važno, na taj način stvorićete i čvrstu vezu sa vašim detetom.

Najnovije

Vesti

Porodica