Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete svojoj deci

U ophođenju sa decom, veoma je bitno da znate da postoje određene reči ili fraze koje bi trebalo da izbegavate, kako ne biste povredili njihovu ličnost.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pored onih opšte poznatih rečenica koje treba izbegavati ("Sačekaj dok tata stigne kući" ili "Volela bih da si više kao tvoja sestra") postoje i one nepromišljenje reči koje veoma često izgovaramo nesvesni lošeg uticaja koje one imaju na dete. Obratite pažnju u nastavku teksta, jer njihovim izbegavanjem ćete sprečiti nastanak negativnih emocija kod deteta- stid, strah, ili krivicu.

1. Praksa usavršava

Tačno je da što više vremena vaše dete posvećuje radu, njegove veštine će postati bolje. Međutim, ova fraza može stvoriti i pojačati pritisak kod deteta da ono mora da pobedi. "Time šaljemo poruku da ako dete  napravi grešku, samim tim nije dovoljno vežbalo", kaže dr Džoel Riba. "Video sam decu koja su bila vidno uznemirena i razočarana, pitajući se: "Šta nije u redu sa mnom? Ja vežbam, vežbam, vežbam, a i dalje nisam najbolji." Umesto toga, podstičite vaše dete da naporno radi, jer će se ono vremenom poboljšati i biće ponosno na svoj napredak.

Povezane vesti

2. Dobro si

Kada vaše dete padne i povredi se– ostruže koleno i brizne u plač – većina roditelja uverava svoje dete da nije teško povređeno. Obratite pažnju jer zbog ovih reči vaše dete se može osećati još gore. "Vaše dete plače jer nije u redu", kaže dr Berman. Vaš zadatak je da mu pomognete da razume i da se suoči sa svojim emocijama. Pokušajte da ga zagrlite, podržite njegova osećanja i kažite "To je bio strašan pad." Onda ga pitajte da li bi želeo zavoj ili poljubac (ili oboje).

3. Nema dezerta ako ne završiš večeru

Koristeći ovu frazu umanjujete njegovo uživanje u samom obroku, a u isto vreme skrećete pažnju na poslasticu– baš suprotno od onoga što ste želeli da postignete, kaže Dejvid Ludvig, doktor iz Centra za prevenciju u Bostonskoj dečjoj klinici. Suptilna promena formulacije imaće pozitivan uticaj na vaše dete: "Prvo ćemo da ručamo, a zatim imamo dezert." Probajte.

Povezane vesti

4. Ja sam na dijeti

Pazite na svoju težinu? Zadržite to za sebe. Ako vaše dete primeti da stajete na vagu svaki dan i čuje da stalno govorite o težini ono može razviti nezdravu sliku o telu, kaže dr Mark S. Džejkobson, profesor pedijatrije i epidemiologije na Nasau Univerzitetu Medicinskog centra u Njujorku. Bolje je reći: "Ja jedem zdravo jer se tada mnogo bolje osećam." Upotrebite istu taktiku i sa vežbanjem. "Moram da vežbam" može zvučati kao žalba, ali rečenica "Divno je napolju - idem da prošetam" može ga inspirisati da vam se pridruži.

5. Ne možemo to priuštiti

To je najčešća rečenica koja se čuje kao odgovor kada vas vaše dete moli za najnoviju igračku. Ali razmislite malo više o tome. Upravo njome, vi šaljete poruku da nemate kontrolu nad svojim finansijama, koja može biti zastrašujuća za decu, kaže Džejn Perl, autor knjige Deca i novac. Izaberite alternativni način da prenesete istu poruku, kao što su, "Nećemo to da kupimo, jer sada štedimo novac za važnije stvari." Ako vaše dete insistira na tome da razgovarate dalje, onda imate savršenu priliku da započnete razgovor o tome kako se pravilno upravlja budžetom i finansijama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica