Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečji horoskop: Dete Jarac

Zamišljeni, odmereni, druželjubivi... Kako odgajati male Jarčeve?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Horoskopski znak u velikoj meri određuje način ponašanja deteta i to od njegovog rođenja pa sve do odraslog doba. Sa osobinama mališana rođenih u znaku Jarca upoznaje nas astrolog Tatjana Drobac.

(0-2 godine)

Kada vidite bebu koja vas gleda kao da sve razume, koja deluje nekako starmalo i iskusnije u odnosu na druge bebe - to je uticaj Saturna, a ona je rođena u znaku Jarca. Posmatraće svet oko sebe sa željom da upije sve ono što joj je novo. Dok su sasvim male, ove bebe mogu da imaju povećanu potrebu za snom, da deluju sanjivo i tromo. Nisu „izelice“, jedu taman koliko im je potrebno, i ne vole da im se menja raspored i sastav obroka.

Ove bebe ponekad deluju kao da ih je teško nasmejati i razveseliti. Vole stare predmete i igračke kakvim su se igrale bake i deke. Simbolika Saturna može da se oseti kroz smirujući uticaj meditativne i duhovne muzike. Njima nije toliko važno da ih mnogo mazite, ali im je jako važno da ste uvek tu, da na vas mogu da računaju. Privlačiće ih stariji ljudi, generacija baka i deka. Ne vole preterano šarene i bučne igračke. Kada budu malo starije, rado će da gledaju slike u slikovnicama i knjigama, a posebno one „starinske“, kao iz antikvarnice. Takođe, jako ih privlače pesmice napisane u nekom davnom periodu, kao i bajke o dvorcima i kraljevima. Svom mališanu obavezno dajte da se igra lego kockama ili igračkama koje liče na cigle i kamen za gradnju. Neka vas ne nervira izbor boja, posebno siva, jer je to boja Saturna, zbog čega ga smiruje. Nikada nemojte da mu nešto namećete na silu, pustite ga da sam odluči šta želi, kako bi se emotivno otvorio.

(2-4 godine)

Vaše dete neće želeti da mnogo priča, više će voleti da sluša vas, i da razmišlja. Njegovu logiku je teško razumeti, ali će uvek delovati kao da nešto povezuje i da se nečeg priseća. Dok ne upozna drugare u vrtiću, biće izdvojeno i usamljeno, tek kasnije će da izabere mali ali „konstantan“ krug prijatelja. Ta prijateljstva mogu da traju neobično dugo. Nije retkost da se Jarčevi druže od vrtića pa do kraja školovanja sa istim prijateljima. Mali Jarac je vrlo odmeren, nikada neće biti u centru pažnje ako nema nešto pametno da kaže ili uradi. Njegovi crteži obično nemaju više likova ili predmeta, ali će biti sortirani po skoro geometrijskoj proporciji. Ovaj mališan voli nauku, pa sve što bude učio o svetu i pojavama oko sebe, biće mu dragoceno, jer ima odličnu memoriju. Nemojte da se iznenadite ako vam bude pričao neki događaj ili opisivao osobe kojih se vi jedva sećate.

Nije ljubitelj takmičarskih igara, više voli druženje od takmičenja. Nikada nemojte da ga kritikujete kako je neodgovoran, jer se kod ove dece veoma lako razvija osećaj preterane odgovornosti. Zato se postavite prijateljski a ne autoritativno, jer će vaš mališan da postane jako zatvoren. Sva ranija bliskost može da se „sakrije“ iza dužnosti i odgovornosti, a za toplinu će da ostane malo mesta.

(4-6 godina)

Sada sa vašim detetom možete da vodite duge i pametne razgovore. Njegova pitanja će biti vrlo zrela. Zanimaće ga porodični odnosi i prošlost. Ako u vašem gradu postoji muzej koji ima postavku o svakodnevnom životu ljudi u prošlosti, to će mu se veoma dopasti. Kada se zamisli i deluje tužno, ne insistirajte da vam poveri svoj problem. Ono je, jednostavno, najviše sklono melanholiji od svih znakova. Ako to njegovo prirodno osećanje budete doživljavali kao problem, vaše dete će izgubiti poverenje u vas. Radije će da ćuti nego da ga smatrate neobičnim, drugačijim, na jedan ne baš prijatan način. Nikada ne govorite malom Jarcu rečenice tipa: „Još si mali za to, kada porasteš, znaćeš to“. On uživa u tome da bude zreliji od svoje generacije, zato mu pružite znanje sa kojim će se osećati kao da je u prednosti u krugu drugara. San i odmor su malom Jarcu jako važni, pa vreme odlaska na spavanje treba da bude uvek u približno isto vreme. U toku leta, potrebno mu je dosta sunca i boravka u prirodi, a više mu prija planina ili banja na višoj nadmorskoj visini nego letovanje na moru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica