Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuvanje sa decom - zabavna i korisna aktivnost

Fenomenalan način da provedete vreme sa svojim klincima, u aktivnostima u kojima ćete svi da uživate, jeste da zajednički kuvate. Vreme koje provedete u ovoj igri, biće ne samo zabavno, već i korisno

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za razliku od nas, odraslih, koji smo često lenji i ne volimo da učimo nove stvari, kod dece se javlja pravo oduševljenje svaki put kada treba da savladaju neku novu veštinu.

Skoro sva deca vole da eksperimentišu, a šta može da bude bolje polje za istraživanje od kuhinje? Ona je mesto u kome se dešavaju čarolije, pa neka vaši mališani u njoj budu glavni čarobnjaci.

Postavite pravila

Naravno, za mame i tate koji sve vole da drže pod kontrolom, ovakva zabava sa decom može da bude naporna i da im predstavlja pravi stres. Zato je važno da se dobro pripremite i organizujete na pravi način. Pre svega, potrebno je da deci date do znanja da u kuhinji "igra"

Deca obožavaju da budu asistenti u kuhinji, a još više vole da mešaju razne sastojke, mute, mese testo, ližu šerpe...

ne može da bude sasvim spontana, i da postoje određena pravila koja će morati da poštuju, a kojih ćete ujedno i vi da se pridržavate.

Pre svega, mora da se zna da ste vi glavni kuvar, i da vi svojim malim pomagačima određujete šta će da rade. Takođe, moraju da prihvate da ćete sve vreme nadgledati ono što rade, kako se slučajno ne bi povredili ili, na primer, prosuli hranu koju zajednički pripremate.

Bez nervoze!

Kada odlučite da kuvate sa detetom, odvojite dovoljno vremena.

Savet +Kupite čokoladne mrvice i šarene kuglice - neka mališani njima ukrase torte i kolače. Uživaće i u nanošenju šlaga na tortu, kao i u prelivanju čokoladom

Najbolje je da to bude tokom vikenda, kada imate više vremena i niste ograničeni nekim važnim obavezama. Iako je "fora" u tome da vam klinci pomažu, svakako računajte na to da će vreme koje ćete provesti u kuhinji biti dosta duže od onog koje je uobičajeno.

Ali, budite opušteni, cilj nije da što brže nešto napravite, već da provedete vreme sa detetom na kreativan način.

Nabavka

Nakon što ste odredili pravila ponašanja u kuhinji i odlučili šta ćete to ukusno da spremite, pripremite sve potrebne sastojke. Za početak, prošetajte sa detetom do pijace ili prodavnice, kako biste nabavili sve neophodne namirnice. Dozvolite mališanu da sam odabere - na primer, jabuke za lenju pitu.

Dečji zadaci

Zaduženje koje će dete imati, treba da bude primereno njegovom uzrastu. Važno je da bude uključeno u proces pripreme, a ne samo da gleda šta vi radite. Isto tako, vodite računa da zadaci koje mu dodelite ne budu previše teški, pa da se obeshrabri i odustane još na samom početku.

Kuvanje sa decom je odličan način da svoje izbirljive mališane privolite da probaju hranu koju inače ne bi jeli. Tako možete u njihov jelovnik da uvodite nove namirnice i raznovrsne ukuse

Deca od dve godine mogu da vam pomažu u pranju povrća i voća, da mese testo, razdvajaju listove salate...

Trogodišnjaci su još veštiji u mešenju testa, a uživaće i u tome da sipaju tečnost u određenu smesu,  kao i da dodaju začine.

Deca od četiri i pet godina su već dosta veštija, pa mogu da mute jaja, mešaju pire, prave različite oblike od testa, odmeravaju sastojke, pune paprike i slično. Predškolci i školarci mogu da vam pomognu u još „finijim“ poslovima - kao što je guljenje i seckanje povrća i voća, mućenje raznih smesa mikserom, slaganje torti, ukrašavanje...

Neka svi uživaju!

Neće sva deca uživati u svakoj vrsti kulinarskih aktivnosti. Zato ih pustite da sama odaberu šta žele da rade u kuhinji (naravno, ukoliko je to primereno njihovom uzrastu). Nemojte da se ljutite na njih ako nešto rade pogrešno, još manje da vičete, jer ćete ih tako samo obeshrabriti da se i dalje oprobavaju u kuvanju.

Budite stpljivi i pristupite celoj stvari kao edukativnoj zabavi. I, naravo, za sve što deca naprave - pohvalite ih, jer ćete tako doprineti njihovom samopouzdanju!

Nekoliko važnih saveta:

- Pre nego što počnete da kuvate, svi treba da operu ruke toplom vodom i sapunom, i da ih obrišu o čistu krpu.

- Kosa mora da bude vezana u rep dok se kuva.

- Zgodno je da svi imaju kecelje, ili bar staru odeću koja sme da se isprlja.

- U kuhinji nema trčanja, penjanja, a naročito ne sedenja na radnoj ploči.

- Noževima se koriste samo odrasli.

- Samo odrasli rukuju sa rernom (otvaraju je, stavljaju i vade posude u nju).

- Električni uređaji kao što je mikser, ne smeju da se diraju mokrim rukama.

- Sirovo meso ne sme da se secka na istoj dasci kao i povrće za salatu (odnosno, nakon što se iseče meso, daska mora dobro da se opere).

Tekst priredila Manja Perić Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica