Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 načina da sprečite dete da grize nokte

Nemojte čekati da dete samo prestane da gricka nokte. Pomozite mu da se što pre reši te neželjene navike.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sa odvikavanjem mališana od grickanja noktiju trebalo bi početi u što mlađem uzrastu jer je ovu naviku veoma teško prekinuti u kasnijem (odraslom) periodu.

Evo nekoliko saveta kako da pomognete detetu koje gricka nokte:

Održavajte noktiće

Redovno secite detetu nokte, a posebno obratite pažnju ako su skloni krzanju ili lomljenju. U tom slučaju, dešava se da ih dete grize jer mu smeta zato što ga grebu ili se stalno zakače za nešto. Ono će radije da ih odgrize nego da to trpi, i... eto loše navike. Dakle, češće proveravajte detetu nokte i pobrinite se da uvek budu podsečeni i glatki. 

Pronađite uzrok

Da li vaše dete grize nokte kada gleda televiziju i nešto napeto prati ili, možda, kada je mnogo gladno? Nakon što odredite „uzročnike iskušenja“, možete adekvatno da odreagujete u periodu kada se navika ispoljava.

Zabavite malene ruke

Opominjanje deteta nije dovoljno. Dajte mu nešto što će da okupira njegove ruke i um. Pojedina deca grizu nokte jer su  uzrujana, nemirna, nestrpljiva. Ako imaju čime da se zanimaju, to će da ih omete u grickanju noktiju, skrenuće im misli sa toga. Dobar izbor su krpene lutke koje se navuku na prste - napravite zajedno sa mališanom malu predstavu.

Razgovarajte

Ukoliko je dete dovoljno veliko da može da vas razume, pokušajte da mu ukažete koliko je njegova navika ružna (na primer, kako će zbog toga neka deca da ga izbegavaju ili ismevaju). Takođe mu predočite opasnost od raznih bakterija koje se kriju ispod noktiju i koliko štetno to može da bude za njegovo zdravlje. Možete malo i da preterujete (ali ipak imajte meru, nemojte da ga prestravite), sve dok „poruka“ ne dopre do mališana i on vas posluša.   

Nemojte da prigovarate

Takva mera nikako ne pomaže. Setite se da je grickanje noktiju rezultat načina na koji mozak vašeg deteta reaguje na određene situacije. To nije namerna tvrdoglavost.

Učinite nokte "neukusnim"

Ako je dete manje, utrljajte mu u noktiće nešto gorko (važno je da nije iritantno - ako slučajno dotakne oči). Sledeći put kada bude poželelo da drži prste u ustima, nimalo mu neće biti prijatno. Verovatno će uz grimase požuriti da ih odmah izvadi. Ovo neki put pomaže. 

Obezbedite sigurno, toplo okruženje

Budući da osnovu ovog problema predstavljaju psihološke, odnosno emocionalne smetnje, one treba da budu otkrivene i analizirane. Tek onda možete nešto da preduzmete. Ali, pre svega, važno je da dete dobija od roditelja puno ljubavi, da se u svom domu oseća voljeno i sigurno.

Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica