Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrak, lekar, odvajanje: Oterajte dečje strahove

Strah od mraka, strah od lekara, strah od ostavljanja... Pomozite detetu da savlada svoje strahove.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Zamislite samo sa koliko strahova se suočavaju mališani dok koračaju kroz svet odraslih i susreću se sa onim što im je nepoznato. I njima je, kao i nama, potrebna podrška i razumevanje. Čak i kada nam se čini iracionalnim, a ponekad i smešnim da dete beži od grmljavine, babaroge, čudovišta iz ormana, mraka, pauka...

Razvojni strahovi

Deca se rađaju sa strahom od gubitka podloge i jakog zvuka, a prvi razvojni strah sa kojim se suočavaju jeste strah od odvajanja, koji se javlja između 8. i 12. meseca. Zato se majkama savetuje da u tom periodu, čak i kasnije - dok beba ne navrši 16 meseci, nigde ne odlaze bez nje na duže vreme.

Strah od odvajanja je naročito izražen u periodu polaska u vrtić, ali se najčešće spontano gubi kada dete postane svesno da se roditelji uvek vraćaju po njega

Osim toga, preporuka je (naravno, ukoliko je to moguće) da tada ne rađaju drugo dete, jer je u tim mesecima anksioznost (uznemirenost) deteta najizraženija.

Strah od odvajanja je naročito izražen u periodu polaska u vrtić, ali se najčešće spontano gubi kada dete postane svesno da se roditelji uvek vraćaju po njega, a da je vreme koje provodi u vrtiću ispunjeno igrom, smehom i zabavom. Između treće i četvrte godine se javljaju strahovi od životinja i imaginarnih bića. Kako se mašta obogaćuje, oko pete-šeste godine deca počinju da strahuju da će ih ukrasti veštice, lopovi... Oko šeste godine može da se javi strah od smrti i briga za roditelje.

Roditeljske greške

Nerazumevanje, zanemarivanje problema i ismevanje, najčešće su greške koje roditelji prave kada se dete suočava sa strahovima. "Samo kukavice se plaše mraka", "Ti si veliki. Ne plašiš se, valjda, tako male mace?" - samo su neki od pogrešnih načina reagovanja. Kada se dete plaši vode, a roditelji su uporni u nameri da ga nauče da pliva, često se pribegava nasilnom ubacivanju u vodu, što može samo da produbi strah. Objašnjenje: "Nema razloga da se plašiš" nikako nije od pomoći. U našoj kulturi se prilično potencira muška hrabrost, pa se dečaci često nazivaju pogrdnim imenima ako se nečega plaše - na primer, "seka-persa". Međutim, to može negativno da se odrazi na njihovo samopouzdanje i dalji razvoj.

Strahovi mogu da se savladaju kroz igru!

Igra za dete predstavlja zabavu koja deluje opuštajuće i umirujuće. "Tamo gde postoji opuštenost, nema straha", kažu psiholozi. Takozvana dramska imitacija je jedan od načina da kroz igru ovladate situacijom koja detetu izgleda opasno. Igrajte se igre uloga - na primer, budite doktor i pacijent. Ako se dete plaši imaginarnih bića, možete od kartona zajedno da napravite maske čudovišta. Potom ih stavite na lice, i vesela igra čudovišnih bića može da počne!

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica