Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta možete da očekujete od dvogodišnjaka?

Čemu ćete učiti dvogodišnje dete zavisi od njegovog ličnog tempa napredovanja.

 Izvor: Foto: Shutterstock

* U početku druge godine je uobičajeno da dete prohoda, da uspeva samostalno da čučne i ustane, da trči. Kasnije će uspevati da šutira loptu, da sve bolje održava ravnotežu, počeće da se uči "velikoj" veštini silaženja niz stepenice.

Deca zaista rastu dok spavaju!

Deca koja spavaju manje od 10 sati dnevno izložena su većem riziku od psihičkih poremećaja. Tako bar tvrde američki istraživači posle ispitivanja 500 mališana uzrasta od dve do pet godina.. Ukoliko ne spava dovoljno, dete je ujutro razdražljivo, umorno i plačljivo a u toku dana agresivnije i bučnije od svojih vršnjaka - dobrih spavača. Naravno, dečje potrebe su potpuno individualne pa to ne znači da je svakom detetu ovog uzrasta zaista potrebno ovoliko spavanja. Ono što je, međutim, definitvno isto za svu decu jeste da se u toku dubokog sna oslobađaju napetosti nagomilanih tokom dana. Takođe, imunološki sistem je tada aktivniji, kao i pojačano lučenje hormona rasta.

* U drugoj godini dete prepoznaje likove i predmete na slici, razaznaje različite zvuke i odakle oni dopiru.

* Počinje da uživa u svojoj samostalnosti (pije samo iz svoje šolje, pokušava da samo drži olovku ili kašiku, samo skida svoje čarape...).

* Voli da imitira i može veoma dugo da ponavlja istu aktivnost.

* Sve je veća radoznalost za spoljna dešavanja.

* Druga godina je vreme kada dete treba da uči osnovne pojmove uopšte (delove tela i lica) i osnovne pojmove o sebi (ime, broj godina).

*U ovom dobu se često javlja strah od odvajanja od roditelja, strah od nepoznatih osoba, kao i prvi znaci ljubomore ili inaćenja.

SAVET: Ono što vi kao roditelj treba i možete da učinite jeste da još više podstičete razvoj vašeg deteta. Mnogo se igrajte sa njim, čitajte mu priče i bajke, odgovarajte na sva pitanja. Motivišite ga da i samo bude što aktivnije u verbalnom izražavanju. Počnite da ga uključujete u vršnjačku grupu (u parku, ili sa decom vaših rođaka ili komšija) i pre nego što ga upišete u vrtić.

Radite vežbe sitne motorike, kao što su: igre sa dugmićima, perlicama, provlačenjem pertli... Provodite što više kvalitetnog vremena sa njim i ne zaboravite da mu često i otvoreno govorite i pokazujete koliko ga neizmerno volite. Naravno, ono što će vašem detetu značiti više od svega jeste ako u svom roditeljstvu uživate, jer se upravo to vaše primarno osećanje odražava i na njegov budući razvoj.

Jelena Holcer, pedagog

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica