Povremeno će, možda, kod trogodišnjaka doći do malog “zastoja” - što se tiče “raspoloženja”, ali su oni u većini slučajeva prijateljski raspoloženi, brbljivi, žele sve da vide. I stalno traže objašnjenja, što roditelje katkad izluđuje. 

Emocionalni razvoj

Strah od odvajanja se u ovom uzrastu verovatno smanjio. Ipak, to ne znači da trogodišnjak neće briznuti u plač kada prvi put krene u vrtić. Za decu je normalno, isto kao i za odrasle, da reaguju sa strepnjom kada treba da se prilagode novoj okolini.

Većina mališana ovog uzrasta ima imaginarnog prijatelja. On je, obično, neko poseban, neki određen lik (posebnu vezu mališan može da stvori sa dragom igračkom ili životinjom). Ali, može se dogoditi da dete svakog dana ima novog izmišljenog prijatelja. Takvi prijatelji mu pomažu u isprobavanju različitih aktivnosti, ponašanja i emocija. 

Trogodišnjaci stalno žive između stvarnog života i fantazije, a nemogućnost razlikovanja stvarnog od imaginarnog može da stvori nove dimenzije strahova. Zato veoma pomno odaberite koje će filmove dete da gleda, ili koje knjige ćete mu čitati. Film koji se vama može činiti potpuno bezopasnim, za trogodišnjaka može da bude zastrašujući.

Telesne promene

Neki trogodišnjaci brže idu u visinu nego u širinu, tako da mogu izgledati prilično nezgrapno. Međutim, mišići se postepeno razvijaju, tako da će i stas lagano da se popuni. 

Trčanje, skakanje i penjanje su sada u drugom planu. Drugi istraživački poduhvati, poput stajanja na prstima ili balansiranja na jednoj nozi - postaju stvari vredne njihove pune koncentracije. 

Pokreti ruku i prstiju takođe postaju dosta precizniji. Neposredno pred četvrti rođendan, verovatno će biti u stanju da nacrtaju krug, ali i osobu sa dva ili četiri dela tela.

Razvoj govora

Zahvaljujući bogatijem rečniku, može da slaže rečenice od šest, pa i više reči. Međutim, nemojte se iznenaditi ako mališan i dalje koristi zamenice u pogrešnom kontekstu i meša “ja”, “ti”, “moje”… 

Do kraja treće godine, govor vašeg deteta bi trebalo da bude dovoljno jasan i ljudima koji nisu stalno u njegovom okruženju.

Problemi

* Otprilike svaki dvadeseti trogodišnjak ima problema sa mucanjem, i to više dečaci nego devojčice. Mucanje se najčešće ispoljava kada je dete nervozno, umorno, bolesno ili previše uzbuđeno. Ako problem postane ozbiljan, potražite pomoć stručnjaka. 

* Vaše trogodišnje dete još uvek pokušava da izađe na kraj sa ljutnjom i agresivnošću. Testiranje reakcija roditelja je jedan od načina na koji uči koje je ponašanje prihvatljivo, a koje nije. Kao rezlutat toga, mališan bi i dalje mogao da ima izlive besa. Ukoliko istrajete u tome da ne “nagrađujete” takvo ponašanje, ubrzo će shvatiti da njegovi ispadi nemaju smisla. 

Kako pomoći trogodišnjaku?

- Najbolji način da trogodišnje dete nešto nauči je kroz igru i priču. Međutim, ako ga forsirate da neke stvari počne da uči pre vremena, to može da razvije kasniju averziju prema školi. 

- Deca, posebno mala, cene rutinu. Vaše dete će bolje da funkcioniše ako zna kada može da očekuje vreme za igru, obrok, ili vreme za spavanje. 

- Sa tri godine, vaše je dete ponosno na svoju samostalnost. Sigurno će želeti da “samo donosi odluke”. Kad god je moguće, dopustite mu to. Donošenje loših odluka možete da sprečite unapred zadatim opcijama između kojih može da odabere.