Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Seksualno obrazovanje

Da li je razgovor sa trogodišnjem detetom o genitalijama dozvoljen, ili možda poželjan?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dok dete upoznajete sa pojedinim delovima njegovog tela, imenujte i njegove genitalije. Objasnite mu razliku između dozvoljenog i nedozvoljenog dodira. Uostalom, vaše dete zna osećaj odgovarajućeg (prijatnog) dodira. Još od rođenja je obasipano nežnostima, zagrljajima i poljupcima roditelja, rodbine i prijatelja.

Objasnite mu da je nedozvoljeni (neprijatan) dodir svaki koji mu ne prija. Ako bilo ko na ovaj način dodirne vaše dete, trebalo bi da zna da toj osobi naredi da prestane. Vrlo je važno da mališan te dodire prijavi vama. Naučite ga da vam uvek kaže kada mu nešto nije prijatno ili ga čini nesrećnim.

Učite dete da su genitalije njegova privatna stvar. Deca mogu da se "igraju doktora", ili da se pred drugom decom skidaju i pokazuju telo. Ovako se nekada igraju već od tri godine. To je sasvim normalan put seksualnog istraživanja i upoznavanja svog tela. Nemojte se iznenaditi ako otkrijete da se sa drugovima baš ovako igra. Pokušajte da ne izgledate zaprepašćeno. Mirno detetu stavite do znanja da nije u redu da ljudima pokazuje svoje genitalije ili da dodiruje genitalije drugih. Iskoristite ovu priliku da mu objasnite razliku između tela dečaka i devojčica.

Inače, mališani vole da dodiruju svoje genitalije dok se kupaju, ili dok im se menja pelena. Mnogi od njih su najsrećniji kada trče po kući sasvim goli. Stavite detetu do znanja da razumete njegovo zadovoljstvo da dodiruje svoje telo, ali ga posavetujte da to radi u privatnosti.

I još nešto - mala deca su veoma dobra u "čitanju" našeg telesnog govora i izraza lica. Zato budite oprezni da ne izgovarate jedno, dok vaše lice govori nešto sasvim drugo. Razgovarajte otvoreno sa mališanom. Počnite od najranijih dana, dajte mu mogućnost da slobodno i opušteno priča sa vama o svemu.


Ne zaboravite da mališani tog uzrasta mogu kratko da ostanu koncentrisani na razgovor, njihova pažnja može da bude usmerena ka nečemu samo izvestan vremenski period. Zato budite precizni kada nešto objašnjavate.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica